До 3 години 20% от пазара на труда – роми!

До 3 години 20% от пазара на труда – роми! През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.
Кунева поясни още, че това са средства, за които се кандидатства. Те няма да бъдат раздавани, категорична бе образователната министърка.
Минималният успех трябва да е добър. Въпреки това обаче първите подадени молби са с успех над 5,50, похвали се тя пред bTV.
Стипендиите са предвидени за гимназисти от 9-и и 10-и клас. При кандидатстването ще се разчита на самоопределянето на учениците като роми.
Според нея това не е социална помощ и не е разделителна линия: "60% се дават от ромски фонд и те могат да бъдат използвани само целево".
Меглена Кунева поясни, че, ако искаме всички да минат с една степен по-нагоре, трябва да се помогне на тези, на които им е най-трудно.
"Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ", поясни още тя.
По думите й статистиката показва, че всяка година отпадат от училище по 2300 деца, основно от ромски произход.
Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици от ромски произход.
В ромската махала във Враца обаче смятат, че стипендията за нищо няма да стигне. Според някои дори е подигравка с тях.
25.10.2016, 11:16 часа
913 3
Коментари

bozmov

28.05.2017, 18:30 часа
така се пада на bulgaria и бизнеса като izgoniha кадърните хора в чужбина

Дедо

28.05.2017, 18:30 часа
Неее, няма как да стане, тези 20% са просто статистика.Циганите няма да работят, защото генетично мразят каквато и да било работа. Второ- те НЕ могат да работят(няма какво) в едно технологично време, единственото им умение е да карат конски каруци. И да крадат!

Баце

28.05.2017, 18:30 часа
Ако прогнозата е истина, тежко на България, това значи, че е в кома. А поредната изцепка на г-жа Йес, показва, че едни пари ще се дават на мургавото "малцинство", което САМО след 4 години ще е преобладаващо. А дядо казваше, че: "Циганин, българин не храни.", а Вие си мислете каквото си искате, особено бизнеса с такава "работна ръка" и с ценз 3,5 по милост - АБСУРДИ НА МАЛОУМНИЦИ.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha