Представиха "Ломчани, които не бива да забравяме" в Русе

Представиха "Ломчани, които не бива да забравяме" в Русе В регионална библиотека "Любен Каравелов" в Русе беше представена книгата на литературния критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели  „Ломчани, които не бива да забравяме”. Това е дванадесетата книга в творческата биография на известния журналист, писател и изследовател, чиито корени идват от град Лом. Русенската премиера на книгата бе открита от Мариана Крумова - актриса от драматичния театър „Сава Огнянов” в дунавската ни столица, която изпълни стихове на Яна Язова – една от героините на книгата.
Книга като „Ломчани, които не бива да забравяме“ не е рядкост в нашата литература, напротив имаме богати традиции в жанра на критико-мемоарната книжнина – каза при представянето на книгата театроведът Крум Гергицов – драматург на драматичния театър „Сава Огнянов” в Русе. - Благодарение на нея сме потъвали сред спомените или творческите портрети на литературни творци или хора на изкуството. Автори като Константин Константинов, Стилиян Чилингиров, Константин Гълъбов, Кирил Христов, Борис Делчев, Симеон Радев са изградили най-прекрасните й образци. Сред  тази плеяда от автори и техните знаменити книги-спомени книгата на Юлий Йорданов блести със своя оригинална и автентична светлина като достойно се нарежда сред най-доброто направено в мемоарната литература. Авторът е успял да изгради  плътни творчески портрети  на знайни и по-малко знайни  творци от различни изкуства и по-този начин да възстанови мигове от историята и настоящето на един град от България.
Самото заглавие бързо ни отвежда към съдържанието на книгата: Юлий Йорданов, известен журналист, писател и изследовател от Северозападна България, е написал  80 портрета на творци от различни изкуства, родени или живели в Лом. По този начин той е сътворил един словесен „паметник неръкотворен“ на своя град като място, от което тръгва житейския път на плеяда видни исторически и съвременни творци от областта на всички изкуства. В своето слово Крум Гергицов отбеляза, че: „Книгата на Юлий Йорданов създава силен портрет на духовността на Лом – в миналото и сега. Тя се явява съществен принос към изследване на културологичните процеси в българската национална култура”.
Уважаваният от русенската общественост проф. д-р Иван Байчев – ексзаместник-кмет на Русе, чиито родови корени са от Българския Северозапад в своето изказване подчерта: „Прочетох книгата. Стойностна литературна творба. Тъкмо затова препоръчах на моите съграждани-русенци, да посетим сбирката за представянето й! На автора успешна презентация!”
Журналистът Александър Недков, който е ломчанин по рождение и наскоро бе удостоен с почетния знак на община Лом изтъкна: „ Юлий, обречен или облечен в словото, доказано вършиш много добра работа. Само това докосване до художника бай Киро Петров да беше написал и вече си различен. Работата заслужава сериозно признание. Защото си “вътре в нещата”, опознал си човека - кроткия като “божа кравица”, за когото съм убеден, че тепърва ще бъде откриван. По подобен начин стои и вглеждането в Чавдар Чакъров, безспорно очертаващо се явление в този наш опошляван катадневно свят. Сериозна е галерията от действително заслужаващи внимание образи. Задълбочени и достъпни същевременно тълкувания, с любимия ти екзистенциален привкус, правят всяко четиво интересно и... оставящо следа.”
Свои мисли за „Ломчани, които не бива да забравяме” и за нейния автор споделиха и журналистките Росица Георгиева и Галина Антонова.
Авторът беше поздравен от бившия министър на образованието и науката и бивш ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев” доц. д-р инж. Марко Тодоров, доц. д-р Цецка Рашкова, Надежда Радева – член на Съюза на независимите български писатели и други.
"Посветих тази книга на моите съграждани, които кой знае защо на някои от тях имената са покрити с прахта на забравата. Това са близо стотина дейци на крайдунавския град Лом, хора, които са родени тук и които са дали нещо много на България, а някои и на света" - сподели авторът. Той разказа за повече от четвъртвековната си работа над книгата и за мотивите, които са го подтикнали да я напише. В нея си дават среща различни жанрове: литературна критика, публицистика и исторически изследвания за дейци от всички сфери на живота. 
25.10.2016, 12:03 часа
1625 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha