Майки внесоха жалба за дискриминация заради стипендиите за циганчета

Майки внесоха жалба за дискриминация заради стипендиите за циганчета Група майки от Добрич внесоха жалба до Комисията за защита от дискриминация във връзка със стипендиите за ромски ученици. Тя е изпратена още до омбудсмана, както и до председателя на Народното събрание, президента, премиера, министрите на образованието, труда и социалната политика, на вътрешните работи и други, както и до Държавната комисия за закрила на детето. 
В жалбата се казва: „Провокирани сме да се обърнем към Вас по повод на новина публикувана на 18.10.2016г. и разпространена от страницата на Министерството на образованието и науката, а именно: „600 ученици от ромски произход ще получат стипендии по проект за подкрепа на обучението“ . Считаме, че този проект е пряка дискриминация съгласно чл.6 ал.2 от Конституцията на република България, спрямо нашите деца – българските ученици. В случая се прави разграничение по етническа принадлежност. Не сме съгласни децата ни винаги да са ощетени, в името на интеграцията на малцинствата. Това са децата на България, това е бъдещето на България. Нека да има такива проекти, но нека се даде шанс и равен старт на всички ученици да се преборят за тези стипендии. Нека да се разпределят по успех, по класиране в учебни състезания, по извън класни занимания, но нека стартът да е равен. Не сме съгласни, защото парите на МОН са средства, платени от нашите данъци и акцизи”, се посочва в жалбата.
Родителите питат: „Докога да търпим да се дискриминират децата ни? Докога ще „отглеждаме“ и „носим на гърба си“ тези малцинства? Тези, които нямат и един ден трудов стаж, а всички социални облаги се насочват към тях. Тези, които се гаврят с портретите на историческите ни личности като Васил Левски и цар Симеон I. На който му се учи, ще полага усилия и средства и ще учи, на който не му се учи и личен автомобил да му се осигури до училище да го води – пак няма да учи.
Обръщаме се към всички управляващи: „Молим Ви, преподредете приоритетите си! Обърнете погледа си от малцинството и насочете фокуса си към българските деца! Крайно време е децата на България да стоят на първо място в списъците Ви! Интегрирайте нашите деца! Не прокуждайте бъдещето от държавата ни! Защото ще дойде ден, когато всички ние ще зависим от това бъдеще и от Вашите действия и бездействия ще зависи дали то ще е ромско или българско!”, се казва в жалбата. Майките настояват да се образува производство и да се установи налице ли е дискриминация по признак „етнос”, да постановите преустановяване на нарушението до установявяване на положение на равно третиране, както и да наложите предвидените в закона санкции, както и принудителни административни мерки.
Петицията срещу дискриминацията на българските ученици вече е подкрепена от над 5000 българи.
25.10.2016, 12:44 часа
525 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha