Край на фиктивните часове по физкултура

Край на фиктивните часове по физкултура Нови мерки срещу фиктивните часове по физкултура в училище. До дни ще бъде открита "гореща" телефонна линия, на която родители и ученици да съобщават за нередности при провеждането на спортни занятия, предаде Нова тв. До там се стигна след като проучване на министерството на спорта показа, че масово часовете по физкултура не се провеждат.
Училище "Никола Обретенов" в Русе. Вече 27 години вместо във физкултурен салон децата тук тренират в една от класните стаи - с размери около 50 квадрата.
„Днес имахме бягане на къси разстояния в леката атлетика. Изцяло теоритично говорихме за финиширането”, обяснява учителката по физическо възпитание Севдалина Стоянова.
Спортът само на теория обаче не удовлетворява учениците.
„Не е много забавно, нито има как да се играе, много е тясно”, разказва една от ученичките.
„Искаме да имаме малко по-голямо пространство, защото като тренираме тука е задушно”, подкрепя я неин съученик.
Вече години наред общината не може да отдели средства за изграждане на спортна база в училището.
„Желанието на децата виждате колко е голямо да спортуват, но както винаги желанията са по-големи от възможностите”, обясни Емил Тюлеков, директор на ОУ "Никола Обретенов" – Русе.
По данни на спортното министерство от близо 2 500 училища в страната в 300 като това изцяло липсват физкултурни салони, а в 500 материалната база е почти напълно амортизирана. Една от основните причини предметът често да се неглижира и от ученици, и от директори.
„Имаме доста сигнали от страната, че часовете, занятията по физическо възпитание, не се провеждат според нормативите”, обясни спортният министър Красен Кралев.
Вместо това се провеждат т. нар. "нулеви" часове, а в края на годината задължителните нормативи за учениците се попълват формално от учителя. 
От 1-ви ноември обаче ще е факт национална телефонна линия за ученици, ощетени от часовете по физическо възпитание. Сигнали ще могат да подават и техните родители.
„Като имаме такъв сигнал ще го подадем на колегите от МОН”, пояснява спортният министър Красен Кралев.
Проверките на образователното ведомство вече са в ход. И докато едни учници имат салон, но не тренират, други нямат, но това не им пречи да мечтаят за футболна кариера.
25.10.2016, 13:37 часа
628 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha