Как стресът засяга организма?

Как стресът засяга организма? Стресът е усещане, което изпитваме, когато се чувстваме претоварени или сме изправени пред предизвикателство.  
Стресът е повече от емоция. Той е физически отговор, който преминава през целия организъм. В краткосрочен план стресът може да бъде от полза, но когато бива активиран прекалено често или за прекалено дълго, отговорът към стреса „бий се или бягай“ не само променя мозъка, но и уврежда много от другите органи и клетки в организма.  
Надбъбречните жлези отделят хормоните на стреса кортизол, епинефрин, познат още като „адреналин“, и норепинефрин. Когато тези хормони пътуват в кръвообращението, те лесно достигат до кръвоносните съдове и сърцето.  
Вследствие на адреналина, сърдечният ритъм се ускорява, повишават се и нивата на кръвното налягане, като с течение на времето това може да доведе до развитие на хипертония. Кортизолът може да наруши функцията на вътрешната лигавица на кръвоносните съдове.  
На учените е известно, че това е ранен етап от развитието на атеросклероза или натрупването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Заедно, тези промени увеличават риска от инфаркт или инсулт.
Когато мозъкът усети стрес, се активира автономна нервна система. Чрез тази мрежа от нервни връзки главният мозък комуникира с ентеричната нервна система. Освен че това води до чувството, описвано като „пеперуди в стомаха“, тази връзка между мозъка и червата може да наруши естествените ритмични контракции, които придвижват храната в червата. Това крие риск от развитие на синдром на дразнимото черво и също така може да повиши чувствителността на червата към киселини.  
Чрез ентеричната нервна система стресът може да промени и структурата и функцията на чревните бактерии и по този начин да засегне храносмилането и здравето, като цяло.
 
25.10.2016, 14:03 часа
413 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha