Дъното на Черно море пази непокътнати кораби от Византия и Османската империя

Дъното на Черно море пази непокътнати кораби от Византия и Османската империя Международен екип изследователи откри на дъното на Черно море, край българските брегове, цяла флотилия от различни по произход, но напълно запазени кораби от древността.
Уникалната находка се състои от 40 кораба, обяви английският проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхямптън, цитиран от БГНЕС. Неговия екип заедно с изследователи от България, Гърция, САЩ и Швеция работи по морския археологически проект „Черно море“, чийто цел е изследване на морското дъно.
Корабите са открити на дълбочина 150 метра, където няма кислород и затова те са напълно съхранени. Някои от тях са известни на учените само по описанията им от историческите документи и свидетелства.
Част от корабите са принадлежали на Османската империя, а други – още на Византийската.
Откритието може да послужи като източник на нови познания за корабоплаването и начина на живот на населението по черноморското крайбрежие не само на днешна България. „Останките са истински подарък, това е едно увлекателно откритие, защото то се е съхранило благодарение на аноксията (липсата на кислород) на голяма дълбочина“, поясни професор Адамс.
Изследванията на международния екип са извършени със специализиран кораб и два безпилотни подводни апарата. Единият от тях прави видео записи и 3D-изображения с голямо разрешение. Другият апарат, който е определян като „революционен“ заради техническите си характеристики, има оборудване за геофизически анализ.
Българското правителство е дало разрешение за проекта на родния Център по подводна археология и Университета в Саутхямптън още през юни миналата година. Самият проект се реализира въз основа на Конвенцията на ЮНЕСКО за съхраняване на културното подводно наследство. Очаква се работата на подводните археолози да продължи три години, след това ще е необходима още една година за обработка и анализ на събраните данни.
25.10.2016, 14:45 часа
755 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha