Натопиха в злоупотреба чиновничка от Роман

Натопиха в злоупотреба чиновничка от Роман Сигнал за нарушение на служители на общинската администрация в Роман е постъпил в районната избирателна комисия във Враца, научи BulNews.bg.
Сигналът е подаден от Мариана Велчева, която е упълномощен представител на КП „БСП лява България“ за община Роман. В жалбата тя твърди, че на 22 октомври служители от общинската администрация в Роман са обикаляли по домовете на хора, заявили желание да гласуват с ПСИК /подвижни секции/. По думите на жената чиновниците оспорвали решенията на ТЕЛК комисиите и правили заключения, че съответните лица могат да упражнят правото си на глас в изборните секции.
От районната избирателна комисия провели телефонен разговор със секретаря на община Роман Антоанета Костадинова. По телефона чиновничката заявила, че „лично тя прави проверки по домовете на лицата, подали заявление за гласуване с ПСИК и тя ще направи преценка, кои от тях да изпрати на РИК“.
От комисията незабавно указали на секретаря, че съгласно закона избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с ПСИК, заявяват желанието си за това в законоустановения срок чрез подаване на заявление по образец, като прилагат ТЕЛК/НЕЛК решение. От комисията във Враца са категорични, че в изборния кодекс не е предвидена възможност и не е дадено право на секретаря на общината да извършва проверки по домовете на подалите заявления да гласуват с ПСИК лица. 
26.10.2016, 08:36 часа
1773 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha