Ученици се докоснаха до народни носии във врачанската библиотека

Ученици се докоснаха до народни носии във врачанската библиотека Ученици имаха възможността да разгледат автентични народни носии. Основните елементи, тайните на шевиците и магичното значение на цветовете и материите, които са избирали врачанските моми за традиционните си облекла, бяха само част от любопитните факти, които научиха учениците от СУ „Козма Тричков” при демонстрация в отдел „Изкуство” на регионална библиотека „Христо Ботев” в града.
Демонстрацията се провежда с експонати от фонда на Регионален исторически музей – Враца. В рамките на един учебен час петокласниците с учител Лала Банева се запознаха с облеклото на българката. „Мистиката на народната носия” e първата от поредицата срещи с ученици „В света на народното художествено изкуство”, която се провежда от библиотекаря Владислава Иванчева и етнографа към Регионален исторически музей - Силвия Гарванска.
Демонстрацията започна с представяне на основните елементи на характерните за Северозападна България женски костюми - еднопрестилчен и двупрестилчен, състоящи се от: риза, престилка, вълненик, колан с пафти, сукман, чорапи и продължи с традиционната прическа на момата и забраждането на омъжената жена.
Етнографът подробно разказа какво означават цветовете, шевиците, фигурите и бродериите по края на яката, ръкавите и престилката. Не пропусна да обясни и значението и на елементите, които пазят момите от болести и лоши очи.
25.10.2016, 16:42 часа
970 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha