Цветозар Томов: Не бъркайте “Не подкрепям” с протестен вот

Цветозар Томов: Не бъркайте “Не подкрепям” с протестен вот Не е добра практика да се променят изборните правила в последния момент, но нямам впечатление от хората в "Информационно обслужване", че ще е неразрешим проблем да извършат необходимите промени в софтуера.
Това каза в интервю за "24 часа" Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия. Той коментира последните промени в Изборния кодекс, които правителството предприе в навечерието на президентския вот. Днес предстои окончателното им гласуване в Народното събрание.
Томов допуска, че повече хора ще отидат до урните заради задължителното гласуване, но не счита, че това ще забави изборния процес. "И всички български избиратели да решат да гласуват, мисля, че няма проблем да се справим." - допълни той.
Въвеждането на опция "Не подкрепям никого" според него има логика, тъй като след като вотът може и да е задължителен, но не може да е задължение да избереш някого от посочените кандидати.
"При мажоритарни избори този вот не би повлиял прекалено силно на изборните резултати. В края на краищата броят на гласовете "Не подкрепям никого" оказва влияние единствено върху вероятността да бъде избран кандидат на първи тур. Тоест условията един кандидат да спечели още на първи тур стават по-тежки, защото той трябва да спечели повече гласове не само спрямо всичките си конкуренти, взети заедно, но и спрямо групата на хората, гласували с "Не подкрепям никого". Според мен вероятността да има толкова категоричен победител на първи тур, че да е взел повече гласове от всичките си конкуренти и да загуби на втори, е изключително малка. Така че, квадратчето не облагодетелства първия, както се коментираше в медиите. Победител на първи тур има, когато той спечели повече гласове от всичките си конкуренти, каквато е и класическата практика. Има резон и в искането този глас да се брои, още повече, че конституционното правило е такова. Просто тогава процентите на всички кандидати ще паднат надолу, но политическият резултат според мен ще е същият. Искам да кажа на хората, че могат спокойно да гласуват с "Не подкрепям никого", ако това е техният избор, без да се опасяват, че гласът им ще бъде използван в кампанията на когото и да е." - коментира Томов.
Цветозар Томов заяви, че ЦИК ще обяви колко са хората, гласували по този начин, като подчерта: "Не бива да смесваме формалния избор на гласоподавателя с неговите мотиви да направи този избор."
"В крайна сметка аз мога да протестирам и гласувайки за определен кандидат, и пускайки бяла бюлетина, и изобщо по много начини, които не са свързани с вота "Не подкрепям никого". От друга страна, мога да гласувам с "Не подкрепям никого", защото конкретните кандидати не ми харесват, а не че протестирам срещу нещо. Много добре знаем, че един от проблемите в българския политически живот е ниското доверие в институциите на властта. Това обаче едва ли се нуждае от потвърждение чрез някаква изборна процедура." - коментира говоротилетя на ЦИК.
26.10.2016, 08:43 часа
366 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha