Откриха тайни тунели на "Ислямска държава" в манастир /ВИДЕО/

Откриха тайни тунели на "Ислямска държава" в манастир /ВИДЕО/ Видео кадри, разпространени във вторник, показват тунели, които са били използвани от джихадистите от ДАЕШ (бел.ред. арабски акроним на „Ислямска държава“) в манастир в освободеното село Каремлаш, на около 30 км от Мосул.Войници от иракската армия са установили, че части на манастира са били използвани като скривалища, когато селото е било под контрола на терористичната групировка. Кадрите показват и отец Паоло Табит, свещеник, който е избягал през 2014 г. и сега е първият, който се завръща в манастира и поставя кръст, за да отбележи връщането си. Каремлаш е едно от двете асирийски християнски села, които иракската армия освободи през последните три дни.
Войници от иракската армия връщат кръста върху манастира:
Тунелите на ДАЕШ са класическа тактика в партизанска война, пише Би Би Си (BBC), цитиран от vesti.bg. Те изглежда са използвани предимно като отбранително съоръжение, предназначено за защита на екстремистите от въздушни удари, артилерия и други атаки. Тунелите често са изкопани под сгради, включително джамии, така че изкопните работи да останат незабелязани. Но тунелите могат да се използват за изненадващи атаки.
Един от най-драматичните моменти, свързан с тези тунели бил заснет на видео, пише медията. На кадрите се виждало как джихадисти от ДАЕШ се изкачват в тунел и излизат в селски район, след което откриват огън по войници, които до този момент вероятно са смятали, че се намират на безопасно място. След това един мъж се взривява, преди войниците да успеят да реагират.
Предполага се, че подобна мрежа от тунели съществува и в градът, който екстремистите обявиха за своя столица – Мосул.
Това би позволило на джихадистите и лидерите им да се скрият по време на очакваното нападение и да избягат, ако това се наложи. Войниците са намерили бунак капани* в откритите до момента тунели, които терористите са били принудени да напуснат, включително един, който бил прикрепен към копие на Корана.
*Бунак капан е устройство или комбинация от устройства, които са предназначени да убият, наранят или просто да изненадат човек, който сам задейства капанът със своите действия. Често този вид капани са прикрепени към нещо, което да привлече вниманието на жертвата.




 
26.10.2016, 09:43 часа
565 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha