Врачански майки излизат на протест срещу стипендиите за роми

Врачански майки излизат на протест срещу стипендиите за роми Врачанските майки се подготвят за протестен митинг под надслов "Не на дискриминацията на българските деца", научи BulNews.bg. Реакцията на родителите от града под Околчица е предизвикана от новината, дошла от Министерството на образованието, че учениците от ромски произход ще могат да кандидатстват за стипендии от 30 евро при успех над 3.50.
Притеснението на родителите от Враца идва най-вече от критериите, по които ще се раздават тези пари. За да получат стипендия, българските деца трябва да имат успех над 5.50, а ромските - над 3.50.
„За каква интеграция говорим, при положение че 3.50 не означа определено грамотен? Освен това за българите стипендиите са в левове, а за ромите - в евро", посочват възмутени майки.
Организаторите на протеста в областния град призовават всеки, който иска да изкаже недоволството си от "ромските стипендии" и дискриминацията спрямо българските деца, да го направи утре от 18 часа на площад „Христо Ботев“. Акцията е срещу погазване на чл.6 ал.2 от Конституцията на България, категорични са организаторите.
„Провокирани сме да се обърнем към Вас, по повод на новина, публикувана на 18.10.2016г. и разпространена от страницата на Министерството на образованието и науката, а именно: „600 УЧЕНИЦИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД ЩЕ ПОЛУЧАТ СТИПЕНДИИ ПО ПРОЕКТ ЗА ПОДКРЕПА НА ОБУЧЕНИЕТО“ . Считаме, че този проект е пряка дискриминация съгласно чл.6 ал.2 от Конституцията на република България, спрямо нашите деца – българските ученици", гласи призивът за протеста.  
Чл.6 ал.2 гласи : "Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние", заявяват организаторите на протеста във Враца.
Вече има и направена страница във фейсбук, която набира популярност и подкрепа. Новината за новите ромски стипендии предизвика вълна от недоволство и отрицателни коментари.
 Има обаче и врачани, които смятат, че кампанията, която се води срещу въпросните стипендии е „срамна, расистка и ксенофобска“. Сред множеството изказвания по темата бе срещнато и мнението, че участниците в протеста не желаят интеграцията на ромите и сумата, която от министерството ще им отделят е незначителна.
От отсрещния лагер пък са на мнение, че „ако продължаваме в същия дух ние и децата ни ще сме малцинство и то какво - граничещо към изчезване“.
Недоволството от „ромските стипении“ се надига в цялата страна, а майки от Добрич дори вече изготвят петиция срещу решението на МОН. 
26.10.2016, 11:11 часа
8687 3
Коментари

miglena

28.05.2017, 18:30 часа
ДОКАТО Е ТАЗИ МИГЛЕНА КУНЕВА -ПРОДАЛА БЪЛГАРИЯ ,ЧРЕЗ УНИЩОЖАВАНЕТО НА АЕЦ, А СЕГА ПРОДАВА И МАЛКОТО БЪЛГАРИ ,КОИТО СА ОСТАНАЛИ ДА РАБОТЯТ И ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ ЗА НЕУЧЕЩИТЕ, НЕРАБОТЕЩИ РОМИ!! ЗАЩО И ДОКОГА!?

Майка

28.05.2017, 18:30 часа
Хора, хайде утре да се вдигнем и да отидем на площада в 18:00 часа, за да се види, че врачани възставаме срещу това безумие. Знам, че всички сме против такова раздаване на пари на полуграмотни ромчета, само и само да ги пращат на училище. Казаха, че тези пари им се дават от техни фондации, а не от държавата, но това не трябва да става в училище, за да не се демотивират нашите деца, които трябва да имат 5,75 годишна оценка, за да могат да получат по 25 лева на месец стипендия.

Данъкоплатец-Българин

28.05.2017, 18:30 часа
А за власите, арменците, еврейте, турците....няма ли да има пари, питам, но риторично? Всички изброени етноси са се интегрирали без пари, без намесата на държавата и т.н., само циганите не могат?! Що бе, що да не могат? Че те, каквито са мърляви, миризливи и некъпани, ще ни накарат и да ги къпем, че не могат да се интегрират в банята. А стига простотии, че на българите им идва множко вече.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha