Отпаднаха ограниченията за гласуване в ЕС, ДПС плаши с Конституционния съд

Отпаднаха ограниченията за гласуване в ЕС, ДПС плаши с Конституционния съд Парламентът окончателно одобри отпадането на ограничението за откриване на изборни секции за страните от Европейския съюз (ЕС). За САЩ, Канада и Турция максималният брой на изборните бюра остава 35. Там няма да има възможност за поставяне на втора урна в секциите при по-висока активност.
Промените са част от спешните поправки в Изборния кодекс, които депутатите гласуват на второ четене днес.
ДПС обяви, че са готови да сезират Конституционния съд заради последните поправки, защото българските гражданите в страните извън ЕС са били поставени в неравностойно положение. За внасяне на жалбата са 48 подписа, а ДПС има 30 депутати.
От АБВ обявиха, че промени много лесно могат да паднат в КС. Мариана Тодорова (АБВ) се обяви за еднакви правила за гласуване във всички страни.АБВ има 11 депутати.
Другата промяна, която ще се разгледа, е корекцията на методиката за отчитане на резултатите в президентските избори. Депутатите решиха гласовете “не подкрепям никого“ да се зачитат при изчисляване на изборния резултат, а не само при избирателната активност. В секциите в България и в страните от ЕС ще има възможност за поставяне на втора урна, като целта е да се предотвратят опашките от желаещи да гласуват.
26.10.2016, 11:16 часа
893 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha