Мездренските села Боденец и Царевец честваха Димитровден

Мездренските села Боденец и Царевец честваха Димитровден На 26 октомври - Димитровден тържествено бяха осветени новите стенописи в православния храм "Св. Димитрий Чудотворец” в мездренското село Боденец. Траянополският епископ Киприян отслужи празнична литургия и водосвет. Празникът на боденчани уважиха Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник, кметът на Мездра инж. Генади Събков, председателят на Общински съвет - Мездра Яна Нинова, общински съветници,общественици, както и жители и гости на селото.
Стенописната украса на вътрешно храмовото пространство е дело на художниците Явор Венчев от Враца и на неговия бургаски колега Жечо Попов, като нейната стилистика е съобразена с духа и традициите на Българската православна църква. По стените на храма могат да се видят изображения на почти всички по-значими светии в Православието – Св. Димитър, Св. Петка, Св. Мина, Св. Иван Рилски, Св. Георги, архангел Гавраил и др.
По случай храмовият празник на църквата в Боденец бе даден и курбан за здраве и благополучие.
Малко по-късно жителите и гостите на мездренското село Царевец. Те отбелязаха храмовия празник на тамошната църква "Св. Димитър”, ежегодния празник на селото и Деня на строителя.
Празненствата в Царевец започнаха с литургия в храма „Св. Димитър“, отслужена от енорийският свещеник протойерей Данаил Цинцарски. Празникът на Царевец уважиха кметът на Общината инж. Генади Събков, кметовете на Брусен и Старо Село, общински съветници, местни бизнесмени и общественици.
По случай Деня на селото бе организирана и празнична програма, в която първи се изявиха младите надежди на народните танци в Мездра от Представителен танцов ансамбъл "Мездра” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов и вечно младите духом певици от царевчанската женска певческа група "Белокаменица” при тамошното читалище "Просвета”. Младежите изпълниха танците „Шопска сюита“, „Лазарки“ и „Копаница“, а групата за песни изпълни пъстра вокална програма, сред които и адаптация на песента „Лудо младо сън засънило“.
В словото си кметът на селото Маргарита Петкова припомни на гостите и жителите на селото поверията за Св. Димитър, както и изказа своята благодарност на всички, помогнали за развитието на селото през годините.
“Искам да благодаря на много хора, но най-вече искам да благодаря на всички вас, жителите на Царевец, защото без вас този празник би бил немислим",допълни в края на благодарственото си слово Петкова.
От името на групата общински съветници от "БСП Лява България” Наталия Христова подари на жителите на Царевец красива икона на Св. Богородица, както и пособия за занимание с децата в селското читалище.
 
26.10.2016, 16:55 часа
1016 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha