Ужас! Кренвиршите бъкани със захар, докарват ни диабет

Ужас! Кренвиршите бъкани със захар, докарват ни диабет Кренвиршите по магазините са бъкани с евтино нишесте, прости захари или глюкозо-фруктозен сироп. Това коментира пред наш всекидневник д-р Сергей Иванов, директор на Центъра по биология на храните.
Освен в кренвиршите, с вредни вещества се тъпчат и други видове храни като майонеза и лютеница например, а съдържанието на захар в тях понякога достига нивата на това във вафлите. Според специалиста обаче, за да се стигне до диабет, човек трябва да консумира всекидневно подобни вредни храни. В най-рисковата група попадат младите хора, които са фенове на продукти като кренвирши и лютеница, и ен ги пропускат в менюто си.
Част от въглехидратите, например модифицирани нишестета, са трудно смилаеми и често водят до сериозни здравословни проблеми. Нишестето се използва и при салами, както и в част от киселите млека и айряните. То е най-евтиният заместител на суровините и увеличава обема на продуктите. Според д-р Иванов, при взимане на проби от лютеница е установено, че в буркан от 500 гр има 10% захари, което се равнява на 10 чаени лъжици захар.
Нишестето, което е основна съставка в хранителната индустрия, се използва и за задържане на вода в продуктите. В кренвиршите водното съдържание варира от 50 до 80%. Често при производството им вместо месо се влагат остатъци от прасета, крави, пилета и т.н., както и пера от пернатите или нокти и рога, които минават през специална машина за пресоване, която ги превръща в пюре.
Нишестето не изобилства само в кренвиршите и лютеницата. Има го и в готовите салати тип руска, снежанка, тиквички с кисело мляко, като увеличава обема им и по този начин намалява цената.
27.10.2016, 08:16 часа
769 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha