Административният съд прекрати дело срещу наредба на община Хайредин

Административният съд прекрати дело срещу наредба на община Хайредин Троен съдебен състав на Административен съд Враца прекрати производството по адм. дело № 561/2016 г., образувано на основание протест от Окръжна прокуратура Враца против текстове от Наредба № 10 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, приети с решение на общински съвет Хайредин.
Протестираните текстове въвеждат такса и депозит за издаване на разрешение за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, които според Окръжна прокуратура Враца са в противоречие с нормативен акт от по-висока степен и се иска отмяната им като незаконосъобразни.
След постъпване на протеста Общински съвет Хайредин е упражнил правото си на отзив, като е преразгледал въпроса преди изпращането му в съда и с ново решение е отменил акта в оспорените му части.
 С оттеглянето на протестираните текстове от Наредбата от органа, който ги е приел, образуваното съдебно производство остава без предмет и разглеждането на спора е процесуално недопустимо поради наличие на отрицателна процесуална предпоставка – оттегляне на оспорения акт.
При такова стечение на обстоятелствата не е налице правен спор, който да бъде разрешен от съда и целеният с протеста правен ефект е постигнат.
По тези съображения Административен съд Враца прекрати производството по делото и остави без разглеждане протеста на Окръжна прокуратура Враца.
Определението за прекратяване подлежи на обжалване или протестиране пред ВАС в 7-дневен срок от уведомяване на страните.
 
27.10.2016, 09:16 часа
557 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha