20 000 диабетици под угроза да спрат да се лекуват

20 000 диабетици под угроза да спрат да се лекуват Под въпрос е дали около 20 000 пациенти с диабетно стъпало ще продължат да се лекуват. Това заяви на пресконференция Мариана Александрова, председател на Национално сдружение „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром”.
Сдружението, както и други пациентски организации, предлагат Амбулаторна процедура 38, която хора с диабет, МС, епилепсия, ревматологични заболявания и муковисцидоза да бъде извадена изцяло от бюджета на болничната помощ, за да не се ограничава достъпът на пациенти до Експертна лекарска комисия, както и да не се засяга бюджетът по клиничната пътека, пише Пик.
Процедурата е за амбулаторно наблюдение на пациенти, получаващи скъпоструващи лекарства. „За болните с диабет е проблем, че за да се направят всички изследвания по тази процедура това коства около 200-250 лв., на човек. За пациентите с МС, които са около 7000 казват, че не е проблем, защото тях ги хоспитализирали и лекарствата им са безплатни. За нас обаче това не се получава”, категорична бе Мариана Александрова.
Тя съобщи, че болните с диабет у нас са 460 000, а от тях се лекуват около 20 000 пациенти с диабетно стъпало. От друга страна, Александрова поясни, че специализираните лекарски комисии са само 5 на брой в 5 университетски града и изследванията не се покривали от клиничните пътеки. „Тези изследвания струват около 250 лв., а лекарството което трябва да получи един болен с диабетно стъпало е около 30-40 лв. За да получи това лекарство, трябва да направи изследвания за 250 лв., и естествено, че няма да го направи”, коментира председателят на Национално сдружение „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром”.
„Под въпрос е дали около 20 000 пациенти с диабетно стъпало ще продължат да се лекуват. Искаме не само промени в самата амбулаторна процедура, но и да се намери механизъм за актуализиране на списъка на скъпоструващи лекарствени продукти”, заяви Мариана Александрова.
Тя подчерта, че за 20 години този списък е актуализиран само веднъж. Не мисля, че става дума за нещо нарочно, а по-скоро за нещо недомислено, посочи тя във връзка с цялата ситуация. Пациентските организации вече са внесли и становища по казуса в Министерството на здравеопазването и НЗОК. От друга страна бе представен и пилотен проект „Психосоциална подкрепа за живот с диабет и преддиабет”, който ще обхване 40 пациенти с диабет.
Основната му цел е предоставяне на психосоциална подкрепа за хората с диабет и от рискови групи за диабет, чрез психологични консултации и групи за взаимопомощ. Бихме искали във всички клиники и болници да има психолози, когато са най-нужни на пациента, каза още Мариана Александрова. 
27.10.2016, 11:57 часа
597 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha