Решено: 200 лева от хазната, за да работиш в друг град

Решено: 200 лева от хазната, за да работиш в друг град Държавата ще дава по 200 лв. месечно на безработните, които намерят работа в друг град.
Парите няма да се дават кеш, а ще са за покриване на разходите за наем, интернет и детска градина или ясла в новото населено място.
Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за заетостта, внесени от правителството.
С измененията управляващите искат да поощрят трайно безработни и млади висшисти без работа да се преместят в планински райони или в селища в Северозападна България, където има масово обезлюдяване. 
За отпускането на парите има условие новата работа да е на повече от 50 км от настоящия адрес.
Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя ежегодно в Националния план за действие по заетостта.
С промените в закона депутатите отмениха и задължението безработните да ползват услугите само на едно бюро по труда - това, в което са регистрирани по настоящ или постоянен адрес.
Така, ако едно лице е регистрирано в бюро в Пловдив например, то ще може да ползва услугите на всички бюра в страната, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. 
С новите текстове депутатите дадоха и нови функции на регионалните комисии по заетостта. Два пъти в годината те ще дават информация на Агенцията по заетостта за нуждите от работна сила в района.
27.10.2016, 14:18 часа
1066 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha