Изложба за смисъла на четенето гостува в Лом

Изложба за смисъла на четенето гостува в Лом Любопитна изложба ще гостува на град Лом от 1 ноември, предаде БНР. Експозицията, която ще бъде подредена в читалище "Постоянство", кани да надникнем в ценността на четенето на книги. Наречена е "100 години - 100 плаката" и е философски поглед в историята на глобалната културна и образователна пропаганда на последното столетие. Организаторите от Фондация "Деца на България" предлагат среща с вълнуващи исторически изображения и текстове, с които в последния един век обществото на Запад и Изток е било приканвано да се обединява около четенето и образованието, а също автономно и доброволно да подкрепя събирането и разпространението на книги. 
"От 1 ноември стартираме в градовете Лом и Русе поредицата "100 години - 100 плаката"- културата и смисъла на четенето в последните 140 години. Плакатите са от цял свят и показват през погледа на различни общества полезността на четенето и книгите. Предоставяме възможността всички да видят как обществата са гледали на четенето в началото на ХХ век, по времето на Първата и Втората световна война, можем да се разходим из миналото и практически из цялата планета и да видим, че най-важната река е реката на знанието и на общата ни култура и интелигентност. Това е причината да стартираме едновременно в два дунавски града. Плакатите са посветени на книгите, четенето и приканват младите хора да четат в училище, в университетите, да четат в библиотеките. Може да се видят покани хората да посещават семейно библиотеката, покани да планираме бъдещето си с помощта на книгите и идеите, че всичко, което имаме да правим в този свят, може да бъде отключено посредством авторите, до които се докоснем. Има много интересни плакати, свързани с Октомврийската революция, има от Англия и САЩ, които призовават обществото да дарява книги", каза Ясен Николов, председател на Фондация "Деца на България".
Изложбата е част от "Общонационална Кампания за Публично Четене на Глас" за популяризация на обществените библиотеки и публичното четене.
27.10.2016, 14:40 часа
513 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha