Джипита предлагат: И децата с потребителска такса

Джипита предлагат: И децата с потребителска такса Личните лекари предлагат децата да започнат да плащат потребителска такса от 1 лев за преглед, а държавата да поеме останалата част от дължимото. Така според джипитата би се намалил недостига на пари за здраве.
Когато отиваме при личния си лекар дължим потребителска така от 2,90 лв. Изключение обаче правят децата, бременните жени, родилките до 45-тия ден след раждането, хората с увреждания, които имат ТЕЛК-ово решение 1-ва и 2-ра група.
Децата у нас са около милион и 300 хиляди. Личните лекари са съгласни някои пациенти да бъдат освободени от такса, но питат кой плаща сметката.
Те предупреждават, че от 2012 г. процентът от бюджета на Касата отделен за джипитата намалява - от 7,6% на 6,4%. Предлагат децата да плащат по лев на преглед, а остатъкът от таксата от 1,90 лв. да се покрива от държавата. Другите групи освободени пациенти пък да са освободени от такса, само когато посещават лекаря по повод свързан с болестта им. И отново тогава дължимото да се изплаща от държавата.
"Много лесно се прави социална политика на гърба на труда на лекарите. Печелят се дивиденти от всякакви други неща, но защо за сметка на лекаря?”, пита д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
Министърът на здравеопазването все още не е получил официално предложението. "Когато имам такова, ще го коментирам. Иначе съм резервиран към идеята допълнителна група от населението да бъде облагано с такси", отбеляза д-р Петър Москов.
Министърът обаче не коментира дали тогава държавата би поела таксите на освободените групи.
В момента и пенсионерите попадат в специална група за потребителската такса. Те плащат само 1 лев при личния си лекар, а разликата се доплаща от държавата.
28.10.2016, 09:15 часа
829 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha