Самотен дядо от Видинско заплашва със самоубийство

Самотен дядо от Видинско заплашва със самоубийство Гаврил Иванов е най-старият жител на видинското село Долни Бошняк. На 92 години възрастният, болен човек живее сам. Подвижен е, но му е трудно да се оправя сам в домакинството. Храна му доставят всеки ден от домашния социален патронаж, но той има нужда от човек, който да му помага ежедневно, разказва БНР. 
Дядо Гаврил споделя, че е подавал нееднократно молби до община Видин за назначаване на домашен помощник, но оттам му било отказано. Той е силно разтревожен и дори стига до крайности - ако не получи помощ да сложи край на живота си.
"Сам живея. Имам син, който си живее във Видин със семейството, гледа си неговия живот. И дъщеря имам в село, но и тя е вдовица, стока има, и тя не може да ме гледа. Идва от време на време да ме види само. Зле съм и те видяха от социалните служби от Видин, комисия идва, епикризи 3 имам. В болницата съм лежал от инфаркт, от инсулт 2 пъти. Признаха ме за домашен помощник да ми се разреши, но не ми отпуснаха, кметът от Видин не ми разрешава асистент, бюджет нямал. Може ли аз, на 92 години, да се сравнявам с по-младите? Предлагат ми в приют да ходя, казах им така: "Имам въже, закачвам го на дървото и ще се обеся". Аз в приюта няма да ходя" - заканва се дядото.  
Оказва се, че социалните служби не могат да открият човека, който дядото е посочил за негов бъдещ домашен помощник. Но дават уверение, че в най-скоро време проблемът на възрастния човек ще бъде разрешен. Ще му бъде отпуснат помощник за по 2 часа дневно. 
"Подал е заявление за домашен помощник. Проблемът там е, че домашният помощник, който е посочил, в момента не можем да го открием. За г-н Иванов и всички други, които са в подобна ситуация, имаме възможност да командироваме лица от друго населено място да се грижат за тях. Месец ноември стартира една допълнителна програма, насочена към Северозапада, в която община Видин е кандидатствала за 475 места, като 120 от тях ще бъдат за домашни помощници и асистенти. Ако сега не можем да удовлетворим желанието на Гаврил Иванов за домашен помощник в рамките на сегашния проект, то по новия проект ще му бъде назначено лице, което да му помага. Опитваме се да намерим максимално добрия вариант, защото хората, които се грижат за лицата в нужда като него, трябва да бъдат приети от тях. Те влизат в дома им, работят с тях", обясни Иванела Андреева, ръководител на проект за грижа в семейна среда за хора в неравностойно положение. 
01.11.2016, 14:29 часа
2773 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha