Бюджет 2017 одобрен от финансовата комисия в парламента

Бюджет 2017 одобрен от финансовата комисия в парламента Комисията по бюджет и финанси одобри държавния бюджет за 2017 г. на първо четене. „За“ приемане на закона за Държавния бюджет за 2017 г. гласуваха 10 народни представители, „против“ – 3 , „въздържали се“ – 2, с което законопроектът бе приет със становище на Министерски съвет.
По време на представянето на бюджета министър Владислав Горанов заяви, че оценките, които са направени за измененията в приходните част на бюджета са реалистични. Той обяви, че за следващата година също очакваме реален растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП). По думите му се планира 1,4% от БВП дефицит през 2017, 1%, за 2018 и 0,5 % през 2019 г. Той обясни, че по отношение на неснижаемия размер на фискалния размер в бюджета е предложено той да може да бъде под 4,5 млрд. лв.
Министър Горанов посочи, че съотношението на държавния дълг към прогнозния БВП се очаква да бъде около 25 на 100. Той обяви, че сред приоритетите в бюджет 2017 г. са образованието и насърчаването на реформите в сектора.
По отношение на здравеопазването министър Горанов обясни, че може да се отчете продължаването на укрепването на Спешната медицинска помощ чрез предоставянето на допълнителни средства. В рамките на дебата по държавния бюджет за 2017 г. заместник-председателят на ПГ на „БСП лява България“ проф. Румен Гечев посочи, че не е приемливо че Бюджетната комисия е единствената в ЕС, която научава за проекта на бюджета от интернет. Според проф. Гечев този бюджет трябва да се преразгледа и да се променят показателите му. По думите му не се вижда връзка между бюджетна политика и икономическо развитие. Христиан Митев от ПФ посочи, че на пръв поглед бюджетът изглежда добре, но проблемът е това, че дали има ефективност и ефикасност при изразходването на парите. Народният представител от ПГ на РБ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси Димитър Танев заяви ,че ще подкрепи проектобюджета за 2017 г., защото е реалистичен и изпълним.
Той подчерта, че бюджетът е в съответствие за преразпределителната тежест до 40 % и без нови данъци и дългове. Представляващият ВСС Димитър Узунов посочи, че разчетите в бюждета за 2017 г. са изцяло съобразени с политиките, свързани със съдебната реформа и отбеляза, че предложеният вариант на бюджета се различава с размера на разходите, предложени от ВСС с 32 млн. лв. Председателят на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова посочи, че общините ще разполагат с една по-благоприятна бюджетна рамка за 2017 г. 
03.11.2016, 15:25 часа
460 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha