Скандално! Не пуснаха сляпо момче да гласува

Скандално! Не пуснаха сляпо момче да гласува Секционна избирателна комисия във Врачанско не е допуснала сляпо момче с придружител да упражни правото си на глас, научи BulNews.bg.
Скандалната случка е станала в село Краводер, община Криводол. Комисия е отказала на Николай Петров да пусне бюлетината си с придружител. Младежът бил с увреждане на зрението и нямало как да гласува сам.
Решението било взето след гласуване на всички членове на секционната избирателна комисия. За недопускане на лицето да гласува с придружител са гласували 5 от общо 9-имата членове. Съгласно Изборния кодекс обаче решенията на СИК се вземат с кворум 2/3, следователно, за бъде взето решение при комисия от 9 човека следва да гласуват шестима от нейните членове.
От РИК-Враца обясняват, че не е налице надлежно взето решение по посока да не се допусне избирател да гласува с придружител, затова действията на секционната комисия са нарушение на ИК. Разпоредено е при повторно явяване на момчето, то да бъде допуснато да гласува с придружител.
 
06.11.2016, 19:12 часа
1735 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha