Няма опасност от преливане на "Огоста" и "Среченска бара"

Няма опасност от преливане на "Огоста" и "Среченска бара" Язовир “Огоста” в Монтана има достатъчно свободен обем, за да поеме големия приток , който се очаква от валежите през тази седмица, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров.
Вторник срещу сряда най-много дъжд е паднал в Чипровци-68 литра на квадратен метър, отчетоха от хидрометеорологичната лаборатория в Монтана. 60 литра са измерени в Берковица. В Говежда и Вършец валежът е бил съответно от 37 и 32 литра на квадрат. За Монтана уредите са отчели малко над 17 литра. В равнинната част на региона валежите са от порядъка на 17 до 20 литра на квадрат.
Синоптиците предвиждат спиране на дъжда, но през почивните дни отново ще има понижение на температурити и валежи. По високите части се чака сняг.
Язовир “Огоста” в Монтана в момента е със свободен обем от 284 милиона кубика при максимален обем 505 млиона. Няма никаква опасност колкото и да са обилни валежите, увери областният управител.
Свободен обем има и язовир “Среченска бара”. Водата в него е малко над 11 милиона куб м. Водоемът има достатъчно запаси за да осигури питейна вода за 33- селища в областите Монтана и Враца, казаха от "ВиК" в Монтана. Възможни са по-съществени повишения на речните нива на притоциите на Огоста- реките Златица, Бързия, Ботуня, Рибене и Бързина, казаха метеоролозите.
09.11.2016, 13:04 часа
1042 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha