Министър Зорница Русинова посети комплекс за социални услуги в Монтана

Министър Зорница Русинова посети комплекс за социални услуги в Монтана Комплексът за здравни и социални услуги Свети Мина в Монтана е прекрасен модел, които се надявам да репликираме в цялата страна със следващия план за деинституционализация. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при посещението си в града. Тя направи обиколка на три социални обекта , придружена от кмета на общината Златко Живков, областният управител Ивайло Петров, народния представител Десислава Атанасова и журналисти.
По новия план за деинституционализация предстои да бъдат затворени останалите 19 в страната домове за медикосоциални грижи за деца, уточни министър Русинова.
Предстои да бъдат въведени още 140 нови услуги. За тях през 2017 година са планирани за усвояване 194 милиона по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и още 47 милиона по програма "Региони в растеж".
„Ресурсът, който държавата ежегодно отделя за майки на деца с увреждания трябва да бъде по-ефективно насочени”, заяви министър Русинова. Тя допълни, че първата стъпка, която държавата ще направи  със следващия бюджет е да обвърже подпомагането с  различна скала в зависимост от степента на увреждане.
930 лева ще получава майка на дете с над 90 процента увреждане, 450 лева – на дете  между 70 и 90 процента увреждане  и 350 лева - на дете между 50 и 70 процента увреждане.
Министър Русинова коментира и назначената от Агенцията за социално подпомагане проверка на социален служител обвинен в журналистически материал в получаване на подкуп за настаняване на дете в приемно семейство. Резултати от проверката ще има в края на следващата седмица. По случая е образувано и досъдебно производство.
Освен комплекс „Свети Мина” министър Русинова посети и строежа на нова детска градина в квартал „Кошарник”, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество и обновената експозиционна  зала на Историческия музей в Монтана, по програма "Красива България".  
11.11.2016, 16:20 часа
2195 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha