Оправдаха брат и сестра за убийството на баща им

Оправдаха брат и сестра за убийството на баща им Брата и сестрата, обвинени за убийството на баща им във врачанския квартал Бистрец, бяха оправдани от магистратите във Враца, научи BulNews.bg.
Делото се гледа преди дни от врачанския окръжен съд, след като бе върнато за доразследване от Апелативния съд в столицата. Тук процесът срещу Радка и Красимир Върбанови, обвинени в убийство на 83-годишния им баща Асен, претърпя пълен обрат.
Припомняме, че в началото на миналата година състав на окръжния съд ги призна за виновни и ги наказа с по 17 години затвор. Тогава магистратите прецениха, че те са пребили до смърт баща си за 4000 лева. На 8 август 2012 година двамата подложили на инквизиция стареца като го ритали, налагали с кабел и скачали по гърдите му, за да даде парите от продаден имот. Два дена по-късно пък се направили на опечалени, събрали в чувал разлагащото му се тяло и го погребали набързо.
Пъкленият им замисъл лъснал седем месеца по-късно. Красимир се ядосал, че сестра му го изиграла и не му дала нищо от пая. На пияна глава се разприказвал в местната кръчма, където получил съвет да издаде Радка. Той послушал приятелите си и подал жалба в прокуратурата. По време на разследването се наложила ексхумация на трупа на 27 януари 2013-та. Тогава съдебните лекари установили, че старецът не е починал от инсулт, както пише в смъртния акт, а от побоя. Третият подсъдим по делото – 55-годишният Валери Трифонов, който е съпруг на Радка, се отърва с две години условно. Съдът го призна за виновен в това, че е помагал да се прикрият следите от зловещото престъпление.
Осъдените обжалваха присъдите си, а на излизане от залата окованият в белезници Красимир остана в килия. Съдът наложи на сестра му домашен арест, докато се произнесе по-горната инстанция.
Преди дни друг състав на окръжния съд прецени, че Красимир и Радка не са убили баща си. Магистратите наложиха само административно наказание – глоба от 3 000 лева на сестрата, защото тя не е оказала помощ на баща си, който бил в безпомощно състояние „въпреки, че е могла да му окаже помощ“. Радка ще трябва да плати и част от направените по делото разноски в размер на 1273.29 лева, 1812.76 лева разноски от досъдебното производство и 750 лева за служебна защита.
Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд в София.
15.11.2016, 08:34 часа
1931 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha