Контраатака! Мая Манолова внася проект за мажоритарна изборна система

Контраатака! Мая Манолова внася проект за мажоритарна изборна система Днес омбудсманът и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум ще внесат в НС проект за промени на Изборния кодекс.
Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната съобщиха от пресцентъра на омбудсмана, цитиран от БТА.
За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния изборен район.
Българските граждани, които не живеят в страната ще могат да упражнят своето активно избирателно право в обособените изборни райони извън страната, без да влияят на вота в страната.
„Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители.
Има и още един факт, който определя задължителността на решенията на референдума, въпреки формалната законова пречка. Ако приемем, че бе достигнат законовият минимум от 3 500 585 гласа, за да бъде въведено всяко решение със силата на закон, на него щяха да са му необходими 1 750 293 гласа „ЗА“.
Както е видно от резултатите на проведения референдум на 6 ноември 2016 година - първи въпрос е получил 759 571 гласа повече, втори въпрос е получил 408 636 гласа повече, и съответно трети въпрос е получил 766 498 гласа повече. Това по безспорен начин показва каква е волята на българския народ", пише в мотивите към законопроекта.
Мотивите, както и проектът ще бъдат качени след 10.30 часа на сайта на омбудсмана - www.ombudsman.bg.
Представителите на инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016", които ще внесат проекта, са Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, заедно с тях са независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов.
Партията ДБГ не подкрепя идеята за въвеждане на чист мажоритарен вот, каза лидерът й Меглена Кунева. В България два пъти е имало народни представители, излъчени по този начин, но те не са оставили спомени, посочи тя.
Независимо накъде клони популизмът и конформизмът, ние ще говорим с факти и ще защитим хората, които не подкрепиха мажоритарния вот, каза още Кунева.
21.11.2016, 09:37 часа
830 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha