"Политико": Спрягат Лиляна Павлова и Екатерина Захариева за еврокомисар

"Политико": Спрягат Лиляна Павлова и Екатерина Захариева за еврокомисар Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година, съобщава "Политико", предаде БТА. Изданието се позовава на източници в София, "запознати с търсенето" на кандидат.
Цитират се няколко имена на възможни кандидати - министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова. 
Потърсени от "Политико", Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова - че не е свързана с никакви разговори по тази тема. 
Допълва се, че разместването, предизвикано покрай оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева, е причинило главоболия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя се връща в Световната банка, където ще бъде изпълнителен директор от 2 януари 2017 г. 
Председателят на Еврокомисията вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Досега той отговаряше за цифровизацията и предстои да бъде определено кой ще поеме тази област. 
Стремеж към поста на еврокомисар по цифровите въпроси проявявал португалският представител в ЕК Карлуш Моедаш, възпитаник на университета "Харвард", който отговаря за изследванията и науката. 
"Политико" пояснява, че кълбото би се разплело, ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, но няма силни фигури в тази сфера и затова би предпочела да излъчи еврокомисар по регионалната помощ. За регионалната политика в момента в ЕК отговаря румънката Корина Крецу. 
Изданието пише, че най-вероятно следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне ЕК най-късно на 31 декември.
22.11.2016, 14:12 часа
899 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha