Вечер на младото вино в Ново село

Вечер на младото вино в Ново село Обикновено във Франция празник на виното се провежда в третия четвъртък на месец ноември. Затова и инициаторите в Ново село се придържаха към традицията – в третата събота на ноември да се съберат местните лозари и да опитат новото вино. Ама нещо се обърка тази година и ето, че Вечерта на младото вино ще бъде отбелязана за четвърти път на 26 ноември от 19 часа. Пък уж тази година в инициативния комитет са влезли още лозари. Задачите са разпределени между повече хора.
Повече, повече, ама вече няма място в стола на Социалния патронаж, където се събираме за празниците. Желаещите надхвърлят 70 души. Това значи, че пак ще има много проби вино за дегустация. Този път журито ще се оглави от Златко Петков – технолог във „Видинска гъмза“. Участието на добри специалисти в дегустационната комисия е едно от условията този празник да става все по-популярен. Всеки новоселянин знае да прави вино, защото още от 3-4-годишни момчетата влизат в голямата бъчва, за да я измият за новата реколта. Така постепенно се приобщават към магията, която превръща слънчевия плод в божествен еликсир. Независимо, че много са оплакванията от болести по лозята, предимно при белите сортове, отново конкурсът ще бъде в три направления – бели вина, розе и червени вина. Грамоти и предметни награди са осигурени от инициативния комитет, с помощта на винарските фирми от нашия край.
Народно читалище „Земеделец-1874“ в Ново село е основният съорганизатор със своя вековен опит да организира празници и чествания. За съботната вечер е поканило нов диджей- Боби, от когото се очаква да поддържа градуса на настроението. Докато трае процесът на дегустация, който става все по-дълъг и изпълнен с тревожно очакване, те са подготвили викторина. И, разбира се, със своите млади питомци от клуба по рисуване са се включили в изработването на награди – и за хубавото вино, и за познанията, които ще покажат присъстващите на викторината.
Вечерта на младото вино е първият празник в есенно-зимния сезон на Ново село. Едва 4-годишен, той е създаден от хората в най-новата ни история и e свързан с основния поминък на новоселяни – лозарството и винопроизводството./БНР
25.11.2016, 10:38 часа
905 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha