БСП реши: Ще прави конгрес на 4 февруари

БСП реши: Ще прави конгрес на 4 февруари Конгресът на БСП ще се проведе на знаковата дата 4 февруари. Точно преди 20 години на този ден покойният вече Николай Добрев върна мандата на БСП за съставяне на правителство и така спаси България от национална криза.Червеният конгрес ще е два дни и ще трябва да приеме освен предизборна платформа, промени в устава и в коалиционната формула, реши Националният съвет на партията. Целта на промените е промяна в БСП, за да се отговори на исканията на хората от референдума - разбрахме вота им и като желание партиите да се променят - вътре в себе си, като ангажименти, като отношения, обясни Корнелия Нинова. Трябва да дадем личен пример и да го направим първи, като най-старата авторитетна партия в България, допълни соцлидерът.Нинова лансира пред членовете на пленума своите виждания за промени в устава, но обяви, че ще ги внесе като редови член на НС, а не като лидер, за да не натрапва мнението си. Сред тях са пряк избор на председателя на партията и до два мандата на поста, както и 3 мандата за депутатите. С уважение към опитните колеги, с желание да се ползва приемственост - не отхвърляме опита им, да не се обиждат, моля, но част от очакванията на хората са за нови лица и обновление на кадрите, каза Нинова.
Новият устав на партията ще бъде готов до края на декември, за да може да се обсъди в структурите преди конгреса.Националният съвет на БСП гласува промени в Изпълнителното бюро. Бяха приети оставките на Костадин Паскалев и Юрий Асланов, които те хвърлиха преди повече от 2 месеца покрай скандалите в партията за издигането на ген. Румен Радев за кандидат за президент. Освободена бе и Илияна Йотова, след избора й за вицепрезидент. На техните места в ръководството влизат депутата Стоян Мирчев, бившето пресаташе на ЦСКА и ексдепутат Иван Ченчев и Вяра Йорданова от Силистра.На конгреса ще бъде преформатирана коалицията "БСП - Лява България". Нинова не посочи с кои коалиционни партньори БСП ще прекрати отношения, но даде принципа за ревизиране на коалицията. Намирам за некоректно и слаба коалиционна култура поведение на партньори, които на парламентарни избори са в коалиция с нас, част от тях са и депутати, но когато дойде време за местни избори и листи за обшински съветници издигат самостоятелни кандидати и на много места играят срещу БСП, обяви Нинова.
Имаме тежки случаи на наши коалиционни партньори, които като избрани вече общински съветници гласуват срещу кметове на БСП. Не може само целта за власт на всяка цена да е движеща. Обратно - в коалиционната политика водещото трябва да е общото, идейното, програмата, категорична бе лидерката. Под нейните директиви депутати разпознаха критики към БЗНС "Ал. Стамболийски" и социалдемократите на Георги Анастасов.БСП се обяви за мажоритарен избор със смесена избирателна система. Не се притесняваме от народа, ще излезем и ще обясни рисковете, които крие пълната мажоритарна система, обясни Нинова. За да са напълно подготвени по темата, червените ще искат проекти и предложения от БАН, СУ, всички институции. Целта е да постигнем и волята на народа за мажоритарен вот, но и да гарантираме работа на институциите и, че няма да се разгради държавността, допълни лидерката.
26.11.2016, 13:51 часа
848 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha