Цветан Василев: Готвеха ми нещо като на Мишо Бирата

Цветан Василев: Готвеха ми нещо като на Мишо Бирата Банкерът Цветан Василев призова Румен Радев да разсекрети стенограмите от заседанията при Росен Плевнелиев за КТБ, за да стане ясно кой какви позиции е заемал.
„Чувал съм какви ли не „истини“ от тази стенограма, но ще ми бъде много интересно. Аз считам, че в тях на практика стои омертата на всички политически сили и с това се обяснява и единодушното решение на парламента на 6 ноември за фалирането на банката“, каза бившият мажоритарен собственик на фалиралата банка във втората част на интервюто му пред Сашо Диков пред телевизия BIT.
По думите му сега е времето новоизбраният президент да покаже, че може да прави неща, които да засилят ролята на президентската институция, която в момента била единственият светъл лъч в "тъмата на мафиотизираните държавни структури".
За първи път Василев показва невиждани до момента документи.
„Имаме достатъчно доказателства, които са предоставени на външни разследващи институции, които вярвам, че ще стигнат до истината за внезапното забогатяване на Делян Пеевски, който до 2013 г. има една декларация за не знам колко хиляди лева, а сега е най-успелият бизнесмен в България“, каза още банкерът.
Според него Пеевски, чрез фиктивни операции на покупко-продажба на активи, е изнесъл активите си към компания, регистрирана в Дубай, и е вкарвал всякакви мръсни пари като доказан доход на себе си и на семейството си в България.
"За това работи външна прокуратура, защото българската смята, че той е чист като ангел“, добави Василев. 
Той посочи и че е поискал през септември да бъде разпитан по телемост, но му било отказано.
„Очевидно на тях не им трябват моите показания. Те дават светлина върху какво се е случвало. Той е готов да бъде разпитан и от делегация, която да отиде да го разпита в Белград.
Ставало ясно обаче, че главният прокурор Сотир Цацаров изпълнява задълженията си към Пеевски, както и към Бойко Борисов и Цветан Цветанов.
Той е категоричен е, че КТБ не е разграбена преди 20 юни 2014 г., а след това.
„Борисов обещаваше, че ще спаси КТБ през целия период след падането на банката. Беше ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори и неговото условие беше да спечели изборите, за да спаси банката. Точно за това работех активно, сформира се консорциум с виенска консултантска компания и партньорите от Оман, които бяха водещи“, разказа банкерът.
„Моето условие беше да се спаси банката. Тогава нито имахме цесии, част от активите преминаха в чужди ръце на много подценена стойност. Искров беше на ръчно управление на прокуратурата и Пеевски. За Искров, и за Димитър Костов, и за Нели Кордовска – много неща ще излизат наяве сега. Тяхната крайна цел беше да предизвикат паника и да поставят банката на колене, за да влязат вътре“, убеден е Василев.
Той намекна, че е трябвало да бъде вкаран в ареста и да бъде притиснат, а и не само.
„Имат опит – и Мишо Бирата, имат разнообразен опит - (Михаил Михов, който беше шеф федерацията по баскетбол и собственик на “Леденика” и почина изненадващо в хотела "Правец ризорт" през 2011 г., б.р.“), коментира Василев.
Той каза и че вече е завел две дела в Страсбург, защото, по думите му, българският съд е отказал правосъдие и право.
Допълни и, че с кръга „Монтерей“ е описал задкулисието на службите в България.
„Оставям изказванията на тия с памперсите. Други са хората, които дърпат конците сега. В България хората – бизнеселита и политиците, се държат в подчинение с компромати. Дали те са свързани с вземане и даване на пари или с нещо друго, но това е водещото“, категоричен е Василев.
Запитан дали и той няма такива документи, бившият изпълнителен директор на КТБ каза:
Той каза, че е успял да продаде някои имоти, тъй като банковите сметки са запорирани, а има и приятели, които му помагат да оцелее. Той каза, че, ако е искал да замине за Южна Африка, е можело да го направи още през 2014 г. Василев обясни, че не е заминал, тъй като не се чувства виновен и иска да го докаже.
„Заради алчността на няколко човека в тази държава, заради слугинската роля на държавните институции“, добави Василев.
Той каза и че през месец май тази година е била направена презентация от една от водещите американски фирми пред държавния департамент на САЩ и лайтмотивът е бил, че КТБ е класически случай на корпоративно рейдърство – заграбване, обсебване на активи на бизнес или политическа конкуренция с помощта на държавните институции. По думите му, очевидно, правителството на Орешарски и централната банка са излъгали и подвели ЕК, че става въпрос за спасителен план за всички банки.

Покушение срещу Прокопиев?
Василев цитира публикация, в която Петър Стоянов-Сумиста от „Килърите“ казва, че са го натискали да даде показания срещу него за това, че е поръчал убийството на издателя Иво Прокопиев.
„Случката е от 2010 г., нямам никакво съмнение, че е инициирана пак от същите тези служби под контрола на Борисов и Цветанов, за да могат да ме очернят. Разбирам Прокопиев, нормално е да се страхуваш за живота си. Класическа ченгеджийска сглобка, за да могат да ме натопят мен. Борисов ме помоли да се срещнем, защото Прокопиев имал притеснения, че аз съм могъл нещо да правя по негов адрес. Видяхме се с Прокопиев през 2010 г. Тогава той каза, че е омерзен от България и напуска, но се върна много бързо. Аз всичките ги поръчвам да ги убиват, а те всичките живи – е Пеевски жив, и Прокопиев жив. Не мога да разбера“, подчерта банкерът.
След първата част от интервюто на Цветан Василев, в което заяви, че "събирачът на пари" на Бойко Борисов, го е рекетирал, премиерът в оставка се закани да заведе дело за клевета.
28.11.2016, 10:55 часа
712 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha