Медицински университет-София месец след избора на новия Ректор - скандалите продължават

Медицински университет-София месец след избора на новия Ректор - скандалите продължават На 11.10.2016 г. Медицински университет-София избра за нов Ректор проф. Виктор Златков, възлагайки надеждите си за нов стил и начин на управление на елитния университет. След смяната на управлението атмосферата в университета се нормализира и процесите започнаха да влизат в нормалния си ритъм. Управлението на университета беше изправено пред преодоляване на сериозни и тежки проблеми след одитния доклад на МОН. Под ръководството на новия Ректор проф. д-р Виктор Златков ръководството започна преодоляването им в сложната ситуация на ограничения и забрани. Ръководството на университета започна да налага по-отворен и по-екипен стил на управление при стриктно спазване на законовите норми и заложените принципи в Правилника за устройството и дейността на МУ-София. Колектива от различните служби на Ректората постепенно започнаха да синхронизират дейността си и да влизат в нормален работен ритъм. Положителната посока на промяната като че ли беше стабилно и ясно очертана. Ректорът проф. Виктор Златков успешно заложи на градивността и безпристрастността при управлението на университета. Професор Вихра Миланова изчезна от сцената, а министър Кунева замина в небитието... Скандалите останаха в историята – дали ???
   Всичко щеше да бъде „цветя и рози – мир и любов“, ако на този фон неусетно не започнаха да се проявяват стари похвати и опити за влияние върху Ректора. Определени групировки започнаха опити да диктуват неговите действия, да го поставят под тяхна зависимост за да го превърнат в изпълнител на тяхната воля, като напоследък се активизира приятелският кръг на все още следствения бивш ректор на МУ-София академик Ваньо Митев, който продължава с порочните практики и безобразията, както беше констатирано в одитния доклад на МОН.
В ръководните структури на Медицинския университет-София здраво се е окопала групата на акад. Митев, проф.Воденичаров и чл. кор. проф. Митов. Още по време на двата мандата на акад. Митев тази група и кръга около нея е овладяла ключови позиции в органите на управление на университета. Нещо повече - според източници от университета тази група е успяла да наложи избора на удобен за тях и послушен Ректор в лицето на проф. Виктор Златков. За свеждане на нарежданията на групата и за непосредствен контрол върху Ректора Златков, в ролята на негов съветник се явява техният верен човек проф. Алексеев. И така оформената схема заработва на пълни обороти. Кликата Митев, Воденичаров, Митов не изневерява на стила си и продължава да действа със старите си похвати, от времето когато тази групировка „колеше и бесеше“ в МУ-София.
От университета сигнализираха за поредното манипулиране на  Ректора проф. Златков от кръга Митев, Воденичаров, Митов. Става въпрос за случая с Ръководителя на катедрата по „Патофизиология” проф. д-р Адриана Бочева. Както е по процедурата за да получи първо удължение на трудовия  си договор, тя получава съгласие първо от катедрения съвет, после получава одобрението и от Факултетния съвет, след което бива докладвана на Академичния съвет (АС) на МУ-София на 25.10.2016 г. Същевременно от проф. Александър Стойнев постъпва сигнал, че съгласието на катедрения съвет е дадено при незаконно свикан и проведен катедрен съвет. Проф. Александър Стойнев е бивш ръководител на катедрата, член и на гореспоменатия кръжец и лично протеже на проф. Воденичаров. По повод на сигнала от проф. Стойнев, АС отнася въпроса за становище от Главния юрисконсулт на МУ-София. Проф. Цекомир Воденичаров е бесен от факта, че катедрата проявява непокорство и избира за свой ръководител проф. Адриана Бочева, а не неговото протеже проф. Стойнев. Поради това  той търси начини да върне на поста му протежето си проф. Стойнев.  Но въз основа на становището на Главния юрисконсулт и факта, че Факултетният съвет не е върнал процедурата на катедрения съвет, а е одобрил решението за първо удължаване на трудовия договор на проф. Адриана Бочева, на заседанието си на 25.10.2016 г. АС в точка 37 от решенията си решава: „37. АС реши да се върнат документите на проф. д-р Адриана Иванова Бочева, дм за пререшаване от Катедрения съвет на Катедрата по патофизиология при МФ, съгласно становище от главния юрисконсулт на МУ- София за повторно решение от КС”.
Това решение на АС на МУ-София може да се прочете на следния адрес: http://www.mu-sofia.bg/system/files/Docs/AS_resheniya_25102016.pdf
Ако си мислите, че групичката на Митев, Воденичаров, Митов се съобразява с решението на АС или с Правилника или със Закона, дълбоко грешите. Те не са свикнали да съобразяват с правилници и закони, а още по-малко понасят да не се съобразяват с тяхната воля. Това решение на АС не е по вкуса на гореспоменатия кръг Митев, Воденичаров, Митов, и те игнорират решението на АС и предприемат действия по познатия и добре описан в одитния доклад на МОН начин.  В резултат следват особено показателни действия за стила и начините на действие на кликата. Забележете – проф. Цекомир Воденичаров е Декан на Факултета по обществено здраве (ФОЗ), а проф. Адриана Бочева и проф. Александър Стойнев са от катедра на Медицинския факултет (МФ) с Декан чл. кор. проф. д-р Иван Гергов Митов. Това обаче не е пречка за проф. Воденичаров да се разпорежда и да кадрува и в МФ, а по времето на акад. Митев и в целия университет. Те така са свикнали. И по стар навик без изобщо да се съобразяват с правилници, закони и някакви си решения на АС, чрез техния човек проф. Алексеев, нареждат на Ректора проф. Златков да уволни проф. Адриана Бочева без да се съобразяват с факта, че тя е избрана за ръководител на катедрата и преди да е освободена от катедрения колектив като ръководител катедра не може да бъде директно уволнявана.
Независимо от всичко по волята на кръжеца Митев, Воденичаров, Митов, Ректора проф. Златков послушно издава незаконосъобразна заповед за уволнението на проф. Бочева. Междувременно проф. Бочева постъпва в болница и заповедта за уволнението и не е връчена и тя за сега си остава Ръководител на катедрата. От болницата чрез свой сътрудник проф. Бочева изпраща писмо на Декана на МФ чл. кор. проф. д-р Иван Митов и до катедрата, че за времето на своето боледуване ще бъде замествана като ръководител катедра от доц. Ташев. Това вбесява кръжеца Митев, Воденичаров, Митов и в типичен за тях стил нареждат на Ректора проф. Златков да назначи за временно изпълняващ длъжността Ръководител на катедрата протежето на проф. Воденичаров – проф. Александър Стойнев, който обаче не се ползва с уважението на катедрения колектив и затова трябва да бъде наложен против волята на катедрения колектив.
Групата изобщо не се съобразява, че това е грубо нарушение на чл. 32, ал. 1, т. 9 от ЗВО и на Правилника за устройството и дейността на МУ-София чл. 44, ал. 1, т. 7 от него, според която „Ректорът назначава еднократно, за срок до три месеца, НА НЕЗАЕТИ ръководни изборни длъжности временно изпълняващи длъжността”. В този случай изборната длъжност Ръководител катедра не е незаета, защото на проф. Бочева не е връчена издадената заповед за уволнението й, така че назначаването на временно изпълняващ длъжността при заета длъжност си е грубо нарушение на законността. Но тази клика няма навика да спазва законността, както правилно установи и одитният екип на МОН. Изглежда че и с избора на проф. Златков МУ-София се сдоби с Ректор подставено лице на кликата Митев, Воденичаров, Митов. Въпросът е докога МУ-София ще търпи своеволията на една самозабравила се група от приятелски кръг начело с подследствения акад. Митев, която докара иначе елитния Медицински университет-София до състоянието, в което е днес.
Задава ли се нова буря след затишието, ше успее ли новият Ректор проф. Златков да се пребори или тъмните сили ще надделеят, каква позиция ще заеме новият служебен министър на образованието ....
Много въпроси на които се чакат отговорите в близко бъдеше.
29.11.2016, 09:38 часа
2446 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha