Бързото хранене завърна скорбута

Бързото хранене завърна скорбута Скорбутът - заболяването на моряците, характерно за епохата на великите географски открития от преди векове, се завърна и в XXI век, установиха австралийски лекари.
Проф. Джени Гънтън от болницата "Уестмед" сподели, че изненадващо се натъкнала на голям брой пациенти, чиито рани дълго не зараствали. Тя потърсила общото между тях и се оказало, че били редовни клиенти на веригите за бързо хранене и в хранителния им режим липсвали достатъчно плодове и зеленчуци.
При направените кръвни тестове се оказало, че им липсва витамин C. А именно този недостиг предизвиква скорбута, на който ставаха жертва моряците, тръгнали на дълги пътешествия. При това заболяване се наблюдават подуване и кървене на венците, труднозарастващи рани и дори смърт от инфекция, посочва БТА.
"Когато се заинтересувах от хранителния режим на пациентите, един от тях ми сподели, че въобще не консумирал плодове и зеленчуци", заяви проф. Гънтън.
"Но останалите болни се бяха хранили с достатъчно зеленчуци. Проблемът беше в това, че веригите за бързо хранене ги готвят прекалено дълго, а това разрушава съдържащия се в тях витамин C!"
На пациентите бил предписан витамин C на таблетки и раните им бързо започнали да заздравяват. Проф. Гънтън изтъкна, че човешкият организъм не може сам да синтезира този витамин и е от жизнено значение той да бъде приеман чрез храната.
30.11.2016, 14:48 часа
909 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha