Делян Пеевски поиска 60 млн. лв. от Домусчиев за „Монитор”, той се дърпа

Делян Пеевски поиска 60 млн. лв. от Домусчиев за „Монитор”, той се дърпа 60 милиона лева поискал олигархът-депутат от ДПС Делян Пеевски за прес-група „Монитор” от друг олигарх - Кирил Домусчиев. Дори му казал, че му прави подарък и настоял парите да му бъдат преведени накуп в чужда банка. В пакета от вестници влизали „Монитор”, „Уикенд”, Телеграф”, „Политика” и „Меридиан мач”. Собственикът на „Лудогорец” обаче се дърпал и твърдял, че сумата е абсурдна за родния пазар. Дори проучил, че може да купи европейска медия за такива пари, а не вестници със сринат тираж, като пеевските. Не купуваш просто медии, а машина за убиване и рекет, аргументирал се Пеевски. Той припомнил на Домусчиев, че с тези издания е ликвидирал КТБ и превзема бизнеса на Цветан Василев, с тях държал премиера Борисов на къса верижка и съхранява водещото си положение в ДПС. Мога да превърна за дни „Лудогорец” в селско отборче и да го съсипя, допълнил най-яркият представител на кръга #Кой.
"Телеграф", който допреди година бе най-тиражния всекидневник вече бил паднал до 70000 тираж, от който реално се продавали 35-40 хил. броя. "Монитор" бил на дъното с едва около 4000 тираж и продажби на около 2000 бр. "Политика" пък бил съвсем малотиражка с продаваните седмично около 500 бр.
Всичките издания били губещи и в тях трябвало да се налива непрекъснато финансов ресурс. НАП обаче отказва да провери с какви средства се издържат изданията и какъв е техният произход. Вероятно това се дължи на топлата дружба между Пеевски и шефът на НАП Бойко Атанасов.
Говори се, че посредник в сделката бил финансовият министър в оставка Владислав Горанов, личен приятел на Пеевски и наемател на един от най-луксозните апартаменти в гъзарския комплекс на братя Домусчиеви „Есте Хоум енд Спа“ в София.
Председателят на КРИБ и мастит бизнесмен не крие близките си отношения с висши управници, сред които и Борисов. Когато премиерът откри преди време трибуната „Моци“ на стадиона в Разград, а след това Кирил Домусчиев няколко пъти нарече журналист „олигофрен“ и го избута грубо с репликите: „Не искам да те виждам тук“ и „Питай Влади Горанов дали е имало празни места по трибуните“.
Защо Пеевски, който е наречен от германското издание „Шпигел” „айсбергът на корупцията” в България е решил да продава, не е ясно. Пред свои верни издатели той ги успокоил, че продава само 60% от изданията, а държейки останалите 40, означавало, че ще държи целия контрол, понеже Домусчиев не разбирал нищо от медии.
Усилено се говори също че поне 30 на сто от продаваните 60% от акциите са притежавани от премиера Борисов чрез подставени лица. За това пред близки са говорили шефове на „Уикенд” и „Телеграф”. Един от тях дори признал пред службите за съпътстващ бизнес с модели, предлагани на политици, магистрати и бизнесмени за секс удоволствия.
Припоняме, че през 2007 г. Петьо Блъсков продаде прес-група „Монитор” на майката на Пеевски – Ирена Кръстева за близо 10 млн лв. В бизнес средите се носи слух, че Блъсков още има да допулучава част от сумата, обещана му тогава от депутата-олигарх.
Домусчиев също бил в неизгодна позиция като купувач, тъй като – говори се – Пеевски имал компромати срещу него. Не му оставало друго, освен да се съгласи, за да не стане поредната жертва на пеевската пропагандна машина.
Освен това Домусчиев бил обещал на премиера в оставка Борисов пълна подкрепа за предсрочните парламентарни избори. Подкрепа е обещана и на главния прокурор Цацаров, както и да се громят инициаторите за съдебна реформа и най-вече промени в държавното обвинение.
Говори се също, че очакваната сделка и милионите, които ще сменят собственика си, няма да бъде проверявана нито от НАП, нито от други оторизирани органи. По нареждане на... Пеевски./Фрогнюз
01.12.2016, 14:23 часа
1096 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha