ГЕРБ няма да подкрепи кабинет с мандата на Реформаторския блок

ГЕРБ няма да подкрепи кабинет с мандата на Реформаторския блок ГЕРБ не би подкрепила правителство с мандат на Реформаторския блок в рамките на този парламент. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Не е редно най-голямата политическа сила да подкрепи една значително по-малка, каза Бъчварова пред bTV, след като стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев най-вероятно ще връчи третия мандат на РБ.
„След изборите пластовете се разместиха. РБ не съществува в този вид, в който влезе в управлението. Най-правилното решение е да отидем на нови избори”, подчерта вицепремиерът в оставка. Дори с всички останали гласове на РБ не може да има стабилно мнозинство, изтъкна Бъчварова.
За отказа на ГЕРБ да подкрепи мандат на Патриотите тя заяви, че има различия в политиките. „Не можеш да направиш кабинет с министри под наем, трябва да имаш собствени кадри. Не може и едни хора, които са се справяли в рамките на една концепция добре, да ги накараш да работят  по друга концепция”, каза тя.
По думите й при нови избори има възможност да се представят нови концепции и да се появят нови политически субекти.
„Фактът, че отиваме на избори, показва, че не се страхуваме от това”, отбеляза вицепремиерът в оставка.
Според нея след избори политическото представителство ще бъде по-добро от това в момента.  И ще отразява актуалните обществени нагласи. Тогава ресурсът за управление и реформи ще са по-сериозни и стабилни, смята Бъчварова.
Според нея не е възможен коалиционен кабинет между ГЕРБ и БСП, като припомни, че премиерът в оставка Бойко Борисов е казал ясно, че няма възможност за коалиция и с ДПС.
Бъчварова коментира и скандала с трите държавни горски стопанска даряват луксозните джипове, които си купиха, за да возят богати ловджии, на НСО.
„Става въпрос за държавен ресурс, от кого ще бъде използван той в държавата е въпрос на преценка доколко е необходим на едно или друго място”, отбеляза Бъчварова. Тя беше категорична, че в случая нарушения няма. „На горските стопанска пожарната е дала 9 пожарни автомобила. Ако едно министерство разполага с определен ресурс и не може да използва, го дава на друго ведомство, което може”, изтъкна Бъчварова.
Според нея дори е в  интерес на данъкоплатците, ако някъде има скъпи коли, а те не се използват пълноценно, да се предоставят на ведомство, което може по-пълноценно да ги ползва, и тогава няма да има нужда да се купуват нови автомобили. По думите й размяната на автомобили между ведомствата е честа практика. Според нея няма 100% гаранция, че размириците в лагера в Харманли няма да се повторят, но има готовност да се предприемат необходимите мерки. Сред подклаждалите бунта в Харманли има едно лице, заподозряно за подготовка на терористична дейност, стана ясно от думите на Бъчварова.
Подозренията са на базата на предишната му биография и санкции, които са наложени в друга държава, каза тя. Лицето отговаря на рисков профил. Това не доказва, че той е терорист, но действаме по съответната процедура, за да можем да гарантираме по-голяма сигурност, посочи Румяна Бъчварова. В момента мигрантският натиск е отслабнал, заяви тя, като допълни, че профилът на мигрантите се променя.
Опитвахме се да създадем разнообразие на места, на които да разположим мигрантите от Афганистан, които са по-агресивни. Бяхме спряни от кампанията, която някои партии проведоха, включително и депутати. Не ни дадоха възможност да го направим, отбеляза Бъчварова.
Според нея няма алтернатива на досегашната поитика в тази сфера, която да е достатъчно човечна  и съобразена с общата европейска политика и ценностите.
04.12.2016, 13:36 часа
1106 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha