САЩ с план да са в Ирак и след разгрома на ИД

САЩ с план да са в Ирак и след разгрома на ИД САЩ и техните партньори по коалиция трябва да запазят военното си присъствие в Ирак и след разгрома на терористичната групировка "Ислямска държава", каза американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.
Той говори на форум в Сими Вали, щата Калифорния, посветен на въпроси на националната отбрана.
Ние не трябва да спираме, след като приключим сегашната военна кампания за прогонването на ИД от Мосул, каза той. Остава да бъдат свършени още много неща и след това, за да сме сигурни, че след като бъде разгромена, ИД ще остане такава, подчерта шефът на Пентагона, цитиран от БТА.
"Ние ще продължим да възпираме чуждестранни бойци, опитващи се да избягат, както и опити на ИД да се предислоцира другаде или "да възкръсне" в друга форма. За тази цел не само САЩ, но и нашата коалиция трябва да продължи да функционира и да остане военно ангажирана", каза Картър.
Той не каза колко дълго би продължило това военно присъствие на САЩ или колко войници ще бъдат необходими за него. Тези решения по всяка вероятност остават за бъдещата администрация на президента Доналд Тръмп, след като встъпи в длъжност през януари, отбелязва АП.
Военният министър, цитиран от ТАСС, каза още, че САЩ не желаят да виждат в лицето на Русия свой враг и трябва "да държат отворена вратата" за сътрудничество с Москва. Той обаче обвини Русия в "провокации и агресия", осъществявани на територията на Европа.
Той нарече контрапродуктивна ролята на Русия в Сирия и я обвини в кибератаки и "дрънкане на ядрени оръжия", без да се аргументира. "Това не са действия, които светът очаква от една отговорна държава през 21-и век", изтъкна Картър.
 
04.12.2016, 14:47 часа
1324 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha