Безплатни прегледи за туберкулоза започват във Видин

Безплатни прегледи за туберкулоза започват във Видин "Седмица на отворени врати" за безплатни прегледи за туберкулоза започва от днес, 5 декември, във видинската болница "Св. Петка". Анкетиране и прегледи ще се извършват в отделението по белодробни болести, обясни специалистът по пневмология д-р Николай Николов.
"Ако има нещо съмнително според отговорите на анкетите, минава към по-нататъшни процедури. По принцип лечението на туберкулозата няма връзка със здравната каса и здравните фондове, то се поема от бюджета на държавата, така че здравноосигурителният статус няма значение", каза Николов. 
Около са 30 случаите на туберкулоза от началото на годината, като част от тях не са доказани, каза д-р Николов. Кампанията ще продължи до 9 декември.
Лекари от монтанската болница също ще преглеждат за туберкулоза сред малцинствата от днес до края на декември. Превенцията и лечението на заболяването са напълно безплатни за всеки пациент. Разходите се поемат от Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН. Лекарства и по 90 лева за храна за три месеца се полагат на болните, ако са социално слаби. Нови 28 болни са открити през тази година в област Монтана. Случаите са били 43 през 2015-а.
05.12.2016, 10:18 часа
425 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha