Най-малко 33 души загинаха при пожар в музикален клуб

Най-малко 33 души загинаха при пожар в музикален клуб Жертвите на пожара в музикален клуб в американския град Оукланд достигнаха 33, съобщиха световните агенции, като се позоваха на властите. Причината за пожара още не е установена.
Според пожарникари, цитирани от местния в. "Сан Хосе Мъркюри нюз", на партито с участието на групата за електронна музика "Голдън Дона" е имало близо 70 души, отбелязва Франс прес. Според други информации на местни медии в сградата е имало между 50 и 100 души, допълва ДПА, цитирана от БТА.
Разследващите органи търсят причината за пожара, който е станал малко преди полунощ в петък в двуетажна сграда - склад, част от която се ползва като нощен клуб и място за изложби. Те не подозират умишлен палеж. Горящият покрив на сградата е рухнал върху втория етаж, а част от втория етаж е рухнала върху първия.
АП цитира местни служители, според които намиращите се в горящата сграда се втурнали да бягат навън по единственото стълбище от втория етаж, което било дървено. Който успял да се добере навън, се спасил, останалите се оказали в капан вътре в резултат на срутванията.
Над 50 огнеборци са били изпратени на мястото на пожара. Налагало им се на използват електрически триони и брадви, за да си пробиват път през руините на сградата. Окончателният брой на жертвите няма да стане известен преди спасителите могат да разчистят напълно всички развалини.
На пресконференция представителката на отдела за градско планиране в Оукланд Дарин Ранелети каза, че партито в запуснатата сграда е било организирано в нарушение на закона. Според нея двуетажната сграда, в която се разигра трагедията, е била регистрирана като обикновен склад. За провеждане на масови мероприятия в помещения от този тип се изисква специално разрешение от властите, но в този случай такова не е искано, посочи той.
Ранелети добави още, че преди около три седмици градските власти са започнали разследване по жалби от местни жители, че в сградата на склада са се заселили хора, че вътре се извършват нерегламентирани строителни дейности, а отвън се трупат отпадъци. Инспектор пристигнал за оглед на 7 ноември, но не могъл да получи достъп вътре и разследването останало недовършено. Затова и подадените сигнали останали непотвърдени. 
Операцията се затруднява и поради опасността обгорелите дървени конструкции всеки момент да рухнат. Освен това сградата е била безразборно претъпкана с мебели, статуи, лампи и всевъзможни други обемисти предмети, без да има ясно обозначен вход, изход и път за евакуация при пожар.
Местни медии са съобщавали по-рано, че в сградата постоянно живеят няколко художници и хора, имащи отношение към изкуството. Според законите на Калифорния използването на складови помещения за жилища е забранено.
05.12.2016, 10:59 часа
568 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha