Съдът решава за обезщетение на наследници на загинал при взрива в Горни Лом

Съдът решава за обезщетение на наследници на загинал при взрива в Горни Лом В Административния съд във Видин за днес е насрочено дело по искане на Георги Попов, Петър Попов и Жанет Попова, наследници на един от 15-те загиналите в завода за боеприпаси в Горни Лом преди две години. То е срещу три държавни институции, а претенцията е за 350 хиляди лева. Четири дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди  са заведени в Административния съд във Видин от роднини на жертви на експлозията от първи октомври 2014 година.
Наследниците на Петър Попов са предявили претенции срещу Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката и администрацията на Министерски съвет. Искът е заради неправомерни техни действия и бездействие. През ноември делото беше отложено заради неизготвена допълнителна  взриво-техническа експертиза. Още три дела от наследници на жертви на взрива в Горни Лом са заведени в Административния съд. Исковете са за суми между 100 хиляди и 400 хиляди лева.
На 13 декември в Окръжния съд във Видин ще се гледа наказателно дело за взрива в Горни Лом. Обвиняеми са четирима, сред които и собственикът на завода Валери Митков. За смъртта на 15 души обвиняеми са също директор в Министерство на икономиката, която е отговаряла за контрола на търговията с боеприпаси, бивш началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства" в МВР и  служителка по безопасни условия на труд в завода.
08.12.2016, 09:14 часа
706 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha