Опасен вирус ни поваля за часове - ето кой е и как да се предпазим

Опасен вирус ни поваля за часове - ето кой е и как да се предпазим Епидемичното разпространение на грип за сезон 2016/2017 г. у нас започна. Изолирани са нови 9 грипни вируса - 8 от района на Добрич и един от София, съобщи за 24zdrave.bg проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.
8-те проби от Добрич са на ученици от Балчик и са изпратени от областната болница. Пробата от София е на детето на 38-годишната жена, която също е с доказан грипен вирус от сряда.
Във всички тези случаи е изолиран грипен вирус A/H3N2, уточни проф. Кантарджиев. Съответстващият щам в тазгодишните ваксини е "Хонконг".
Грипът разболява за часове със силни болки и сухота в гърлото, силна отпадналост, суха кашлица, хрема. Някои веднага вдигат около 39 градуса, а други - на следващия ден. Единственото специфично лечение е с противовирусни лекарства за грип. От наличните у нас единият медикамент е в таблетна форма, а другият се инхалира и действа локално в белите дробове.
Нужни са и високи дози антиоксиданти - витамин С, селен, цинк и др., както и много течности.
10.12.2016, 08:02 часа
1654 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha