Валерия Велева: Унизително! Борисов се втурна да прави кабинет под диктата на Брюксел!

Валерия Велева: Унизително! Борисов се втурна да прави кабинет под диктата на Брюксел! Виждаш ли ги тези бизнесмени, тук на няколко маси седят милиарди... Всички те са обидени на Борисов, защото го предупреждаваха да не подава оставка, да не хвърля страната в криза, казваха му, че за икономиката това не е добре, че хората се умориха от избори... Не ги послуша. Отиде в Брюксел, там му “набиха канчетата” и той се върна и се втурна да прави кабинет на пожар. Значи нас не слуша, а слуша Брюксел. Обидно е!
Това ми каза снощи влиятелен бизнесмен на коледно парти, събрало половината индустриален капитал на страната.
Бизнесмените са прави.
Обидени обаче трябва да бъдат и всички родни анализатори, които обясняваха на Борисов каква глупост е да свържеш резултата от президентските избори с живота на правителството. Които предупреждаваха, говореха, писаха, че е абсолютно безотговорно да изправиш държавата на ръба, три месеца преди изтичането на мандата на президента, без да има нито социални, нито икономически, нито политически основания. Които посочиха, че инатът на Борисов – да накаже нацията, защото не харесала неговата г-жа Цецка за президент, сътвори тази излишна правителствена криза.
А пък той и ехото му от дежурни депутати-говорители надълго и нашироко обясняваха как вече е изчерпан мандата на този парламент, как управленската формула отдавна не работи и как изборите са единственият изход, как премиерът е постъпил морално и мъжки, хвърляйки оставка, след като е дал дума.
И сега всичко това отива в коша!
Съзнава ли Борисов какво прави и как ще обясни пред обществото поредния обрат в поведението си? Ако го направи!
С какви очи ще застане пред бизнеса?
Как ще мотивира “врътката” си да прави кабинет с мандата на една разпадаща се парламентарна група, в която никой с никого не си говори, а половината й министри са клиенти на Цацаров?
Как ще обясни, че дава ТРИ МИНИСТЕРСТВА НА ПАТРИОТИТЕ   – военното, образователното и културното, след като само преди две седмици се отметна от съюз с тях като “влашка престилка”, по израза на Каракачанов.
Как ще обясни дори на своите защо върна мандата на ГЕРБ, а сега приема да реализира мандата на омразните му реформатори, при това даден от президента в нарушение конституционните изисквания? Това е  пълен цирк! Борисов е политик и държавник, който би трябвало да отича пораженията върху достойнството и реномето си.
Обясненията за стабилност, за приемането на нови изборни правила – вече са прах в очите на хората. Защото тези основания съществуваха и преди месец, но той ги отхвърли.
Още тогава беше ясно, че за промяната на изборното законодателство в синхрон с резултатите от референдума на Слави Трифонов са нужни поне 4-5 месеца. Беше ясно, че има нова ситуация с бежанците, която изисква държавата да има стабилно правителство. И той тряваше да реагира държавнически!
Всет това той върна мандата на ГЕРБ, отново под влияние на ЕМОЦИЯТА си. Можеше да разчете по друг, правилен, начин изборните резултати, да направи кадрови промени в кабинета и България да избегне тези протоберанси в момента. Той не го направи, а държавата загуби един месец в процедурата “даване-връщане на мандат” и тупане на топката.
Сега, каквито и обяснения да дава оттук нататък премиерът, всички ще знаят, че ако се роди кабинетът “Борисов-3”, той ще е заченат под диктата на “началниците” от Брюксел.
Раказват за размахания от ЕНП пръст на българския министър-председател, който тутакси надул платната в идеята за усвояване мандата на РБ.
Ако Борисов допусне това, бъде огромен морален шамар за него, който ще го свали от политическата сцена. Не знам дали премиерът съзнава всичко това. Не знам дали вижда отстрани как комично изглеждат усилията му да прави кабинет на пожар от същите съставки, които го провалиха.
Вече няма никакво значение дали Ненчев и Кунева ще си отидат като министри – поразиите, които те направиха са толкова страшни, че последиците задълго ще тегнат върху обществото. Кой ще носи отговорност за това?
Да, реформаторите ще пърхат от радост, ако станат бащите на сглобката “Борисов-3”, защото това ще ги залепи още известно време на парламентарните банки, преди да изчезнат от политическото битие.
Патриотите и те ще са доволни, ако скрепят с министрески кресла тази поредна несъстоятелна управленска комбинация. Макар че би трябвало да са отвратени от ситуацията. И от унижението, на което бяха подложени само преди седмица.
Тежката цена за това упражнение обаче ще я платят ГЕРБ. Морално ще бъдат унищожени! Ще бъдат подигравани и обругавани. Силата на тази парламентарна група, която сега диктува работата на парламента, ще се изпари. Някои съзнават това – Влади Горанов и Томислав Дончев, които са категорично против кабинет с мандата на РБ.“Няма причина да се подчиняваме на някакви политически спекулации в името на стабилността, тя съществува”, кава Горанов . И пита с основание: “Каква е логиката Борисов да става премиер чрез мандат на трета, по-малка партия? “
Няма логика! Има нареждане “свише Брюкселско”!
Някои казват, ами откъде другаде – там са умните, там ни дават съвети! Само че е прекалено късно. Този кабинет можеше да има живот, само с мандата на ГЕРБ!
Борисов дори не осъзвава, че с този си ход влиза, без да иска, в обувките на Тодор Живков, който след всяко привикване в Москва, се връщаше в София и почваше поредните смени – къде на министри, къде на членове на Политбюро, чертаеше новите планове… И всички ръкопляскаха!
Значи, нищо не се е променило! Само посоката. Вместо от Изток, сега духа от Запад.
Но лодката е една и съща.
За съжаление!
17.12.2016, 12:45 часа
3115 2
Коментари

ЯЗЕ

28.05.2017, 18:30 часа
КАКЕ ВАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ..... ОТИ НЕ СЛУШАШ НОВИНИТЕ....ПРИКАЗВАШ ЕДНИ ГЛУПОСТИ ТА ПЪЛНИШ ВЕСтНЯЦИТЕ... А НЕ БЕГАЙ ПРЕДИ ВЕТЪРО... БАЦЕ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!

БХ

28.05.2017, 18:30 часа
Боко тиквата е мошенник и крадец
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha