Брюксел хвана Facebook в лъжа

Брюксел хвана Facebook в лъжа Eвропейската комисия обяви днес, че има сериозни подозрения, че е била подведена със заблуждаваща информация от Facebook от по време на свое разследване.
Повод за обвинението е, че Facebook не са разкрили намеренията си да свържат акаунтите на клиентите си с тези в Whatsapp при закупуването на системата за съобщения през 2014 г.
"Компаниите са задължени да дават на Комисията точна информация по време на преговорите за сливания и това задължение трябва да се взема на сериозно", заяви комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер днес.
Еврокомисията има правомощие да проверява дали сливанията и купуванията на компании няма да нарушат правилата на конкуренцията на европейския пазар и може да ги забрани или да постави условия, при които те да се осъществят.
Когато Facebook придобива Whatsapp, компанията на Марк Зукърбърг била изрично запитана от еврочиновниците дали смята да обвърже акаунтите на потребителите, на което било отговорено отрицателно. Facebook заявили, че няма да бъдат в състояние да направят автоматично свързване на потребителските акаунти.
Точно 2 години по-късно – през август 2016 г., WhatsApp обявяват промени в условията за обслужване и политика за сигурност. Сред тях е и възможността за свързване на телефонните номера на ползвателите на социалната мрежа с потребителските акаунти във Facebook заедно с личните данни на хората. Новата услуга позволява на Facebook да предлага приятелства въз основа на телефонните тефтери на клиентите и да пуска реклами, базирани на поведението им в Whatsapp.
Facebook настоява, че по време на разследването на Брюксел не е имало технологична възможност за подобно свързване и затова подобна информация не е била подадена. Според Еврокомисията обаче още през 2014 г. това е било технически възможно и Facebook съзнателно или пък защото не са се отнесли сериозно към питането от Брюксел, са отхвърлили наличието на планове за подобно развитие на апликацията за мобилни съобщения.
Комисар Вестагер дава срок на американската компания да даде обяснение за поведението си до края на януари 2017 г. Ако Facebook бъде намерена за виновна, че е подвела Европейската комисия, тя може да бъде глобена с до 1% от търговския си оборот. През миналата година той е бил 7,87 милиарда долара. Това означава, че евентуалната глоба може да се доближи до малко под 80 млн. евро. Размерът на санкцията ще зависи от това дали Зукърбърг е в състояние да убеди Брюксел дали подвеждането е било съзнателно или не.
Европейската комисия одобри придобиването на WhatsApp от Facebook на 3 октомври 2014 г. Въз основа на информация от компанията и собствено разследване беше преценено, че двете компании не са непосредствени конкуренти и няма опасност сливането им да доведе до монополизиране на пазара на услуги при социалните мрежи и в онлайн рекламите.
20.12.2016, 16:26 часа
899 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha