До 3 седмици ни връхлита грипната епидемия

До 3 седмици ни връхлита грипната епидемия През следващите 2-3 седмици можем да очакваме грипна епидемия. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По думите му тази година грипната епидемия ще настъпи по-рано, тъй като вече се отчита висока заболеваемост в Балчик и Пловдив. 
„През последните две седмици се отчита нарастване в боря на заболелите, но все още средните данни за страната са за около 120-130 на 10 хиляди. По време на реалната епидемия, което ще се случи вероятно през следващите 2-3 седмици за различните райони в страна, стойностите вече достигат до 250-300, има и случай до 600-700 заболели на 10 хиляди души, което е огромна заболяемост. Започналата вече грипната вълна обхваща много бързо цялата страна. Това, че ще съвпадне с празниците ще се отрази не много добре, защото доста хора се събират на едно място, срещат се, по-лесно и по-ефективно се предава вирусът“, каза пред Фокус още д-р Кунчев. 
Той уточни, че през последните две седмици се изолира щамът H3M2 – Хонг Конг. 
„Това е класически грипен щам, който започва бързо, с висока температура, силна отпадналост, главоболие“, уточни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
 
21.12.2016, 10:45 часа
651 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha