Представиха нови социални услуги за деца във Видин

Представиха нови социални услуги за деца във Видин Нови социални услуги за деца бяха представени в областна администрация - Видин по време на заседание на областния координационен механизъм по деинституционализация (ОКМД). Те са част от актуализирания план за действие за изпълнение на националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. 
„Това е един изключително важен за нашата работа документ, който е приет с решение на Министерския съвет през месец октомври тази година. Този документ начертава пътя, по който ще се реализира стратегията за деинституционализация през следващите години и дава отговор на въпросите накъде ще бъдат насочени основните ресурси, чрез какви мерки и социални услуги ще се реализира стратегията, как ще се управлява, координира и финансира целия процес”, каза при откриването на заседанието заместник областният управител на Видин и председател на ОКМД Албена Георгиева.
Новите услуги са насочени към осигуряването на качествена алтернативна грижа за децата – да не се разглеждат като брой деца, преместени от едно място на друго, а като хора, нуждаещи се от интегрирани здравно-социални услуги за адаптация и развитие в семейна и общностна среда, обясни Георги Симеонов, изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България”. Той представи Актуализирания план за деинституционализация на децата, в разработването на който е участвал. По думите му, приоритетно в новия проект за приемна грижа, услугата е насочена към деца с увреждания и новородени. Друга важна целева група са децата, настанени в специализирани институции, както и всички деца в риск. Георги Симеонов акцентира върху разширяването на „специализирана приемна грижа“ за деца с увреждания, деца, жертви на насилие или трафик, деца, непридружени бежанци, както и върху възстановяването на патронажната грижа в 28-те области в страната.
21.12.2016, 11:55 часа
466 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha