Осъдиха театър за „открадната“ сценография

Осъдиха театър за „открадната“ сценография Окръжен съд-Благоевград осъди Драматичен театър „Никола Вапцаров“ за нарушено авторско право, тъй като е ползвал сценография на автор без неговото позволение. Културният институт ще трябва да плати 2500 лева обезщетение на Христина С. за това, че е използвал нейна сценография за детски спектакъл, представен на благоевградската публика, но без да я посочи като автор. Нещо повече, в афиша било написано, че сценографията е дело на Георги Славков.
Въпросната детска пиеса е поставена на сцена за първи път през 2003 година. Миналата година обаче авторската сценография с внесени изменения в костюмите и декора, без съгласуване с Христина С. и без нейно знание и разрешение, е била използвана в спектакъла с ново име „Приказка за снежинката със синьото носле“, като за автор е посочен Георги Славков.
По този начин театърът нарушил неимуществените права на Христина С. – на признаване на нейното авторство върху създадената от нея сценография.Авторката завела веднага дело срещу театъра, а съдът удовлетвори нейния иск, тъй като експертиза на вещо лице доказало,че наистина има нарушения на авторските и права. Драматичен театър „Никола Вапцаров“ трябва да изплати на ишцата 2500 лева. Решението не е окончателно и може да се обжалва.
02.01.2017, 11:40 часа
1624 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha