Ръст на петрола към 18-месечни върхове при старта на 2017 година

Ръст на петрола към 18-месечни върхове при старта на 2017 година Петролът поскъпва с над 2% към 18-месечни върхове през първия ден на търговия на новата година, тъй като инвеститорите се надяват, че влязлото от 1-ви януари в сила споразумение за съкращаване на производството от и извън ОПЕК ще помогне за стабилизиране между търсенето и предлагането на важната енергийна суровина през 2017-а.
Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари нарастват с 2,51% към 55,19 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през март поскъпват с 2,45% към 58,37 долара за барел. Това са най-високите цени на фючърсите на черното злато от юли 2015-а година насам.
От 1-ви януари влезе официално в сила постигнатото споразумение между Организацията на страните износителки на петрол и други водещи износители като Русия за намаляване на производството с почти 1,8 млн. барела на ден. Сега акцентът на петролните пазари ще бъде поставен върху това дали основните производителки ще се придържат стриктно към тяхната част от сделката.
Анализатори от Commerzbank обаче отбелязват, че по-ясни индикации дали ОПЕК и останалите производителки действително ще спазват споразумението няма да има до края на януари, когато ще бъдат оповестени първите проучвания за реалното производството. Дотогава петролните цени може би ще останат в прекомерно високи нива, прогнозират те.
Подкрепа за днешния силен старт на годината за ценната енергийна суровина оказват и проучвания от Китай, показващи добра експанзия на промишлената активност в края на 2016-а година.
03.01.2017, 15:37 часа
386 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha