Румънците плащат двойно по-евтини винетки от нас

Румънците плащат двойно по-евтини винетки от нас Автомобилистите в северната ни съседка, с която до неотдавна деляхме сходен икономически стандарт, има за какво да благодарят на законотворците си. Румънците плащат най-евтините винетки в 9-те европейски страни, в които се използва система със стикери.
Платена пътна такса се удостоверява с лепенка на предното стъкло или електронния ѝ вариант в Австрия, България, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Чехия и Швейцария. Винетките излизат най-солено на унгарците, които са принудени да инвестират близо 43 000 форинта (278 лв.) в годишен стикер.
Противно на всякаква формална справедливост на другия полюс са швейцарците, които плащат едва 40 франка (73 лв.) за годишна винетка, въпреки че са една от най-богатите нации в света. При тях обаче изобщо не са предвидени стикери с по-кратък срок на валидност.
Макар да ни се струват безочливо скъпи на фона на родните пътните реалности, винетките в България всъщност струват колкото и дори малко под средното за 9-те европейски страни, където важи системата. Остава загадка само защо румънските са двойно по-евтини. 
04.01.2017, 14:42 часа
1257 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha