Съдът поряза наредба на общинския съвет в Оряхово

Съдът поряза наредба на общинския съвет в Оряхово Административен съд – Враца постанови решение по дело, образувано на основание протест от Окръжна прокуратура – Враца против отделни текстове от Наредбата за преместваемите обекти за рекламно-информационни елементи и за рекламната дейност, действаща в oбщина Оряхово.
Протестирани са текстовете, които въвеждат изискването за имоти частна собственост, наред с разрешението за поставяне, да бъде изготвена и схема на обектите с одобрение от главния архитект. Окръжна прокуратура – Враца протестира и текстовете от наредбата, които предвиждат договорът със собственика на имота да е с нотариална заверка на подписите, както и нотариално заверена декларация за съгласие при съсобственост.
В протеста са изложени доводи, че оспорените разпоредби противоречат на Закона за устройство на територията и се иска отмяната им като незаконосъобразни. Ответникът по оспорването – Общински съвет Оряхово, чрез представено по делото писмено становище, възразява срещу депозирания протест по изложените в него съображения.
След преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и служебна проверка на протестирания акт на всички законови основания съдът установи, че приетите текстове от
наредбата действително противоречат на материалния закон.
Съгласно Закона за устройство на територията, който определя видовете преместваеми обекти за търговски и други дейности, за обектите поставяни в държавни или общински имоти е необходимо освен разрешение за поставяне и  изработване на схема, одобрена от главния архитект на общината. За преместваемите обекти, поставяни в частни имоти, законодателят не е предвидил изискване за изготвяне на схема, а режимът е единствено разрешителен. Също така законът изисква съгласието на собственика да е писмено и заявено изрично, но не поставя условието да е дадено пред нотариус. Въвеждайки допълнителни изисквания, които не са предвидени в закона, Общински съвет-Оряхово е осъществил първично правно регулиране на отношения неуредени в нормативен акт от по-висока степен, което е недопустимо да стане с подзаконов нормативен акт.
При това положение Административен съд – Враца постанови решение с което отмени атакуваните разпоредби като незаконосъобразни. Рещението подлежи на обжалване с касационна жалба пред ВАС в 14-дневен срок от съобщението да страните. 
09.01.2017, 09:17 часа
1690 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha