Да си "купиш" звезда – вече двойно по-евтино

Да си "купиш" звезда – вече двойно по-евтино Двойно са паднали цените на звездите, които се предлагат от нароилите се напоследък сайтове за продажбата им.
Преди пет години най-ярките се предлагаха между 250 и 1200 лева, а сега в интернет масово вървят оферти за по 130 лв., дори между 80 и 100 лв., колкото се плаща за доставка на сертификата, пише "Труд".
Фирмите, предлагащи продажба на космически обекти, са абсолютно фалшиви. Според международните конвенции никой няма право на такава търговия – да продава звезди или да предлага именуването им срещу сертификат, обясни Снежина Димитрова, директор на Народната астрономическа обсерватория "Николай Коперник" във Варна.
По време на празниците, а и срещу наближаващия Св. Валентин се развихрят продажбите на звезди. Влюбени дават парите си, за да получат сертификат, който уж е вписан в регистър, но той е абсолютно нереален, предупреди Димитрова.
Все по-често придобилите звезди отиват с любопитство в обсерваторията, откъдето искат да ги наблюдават, и остават разочаровани. Невъзможно е да се видят и с телескопи, защото те са обикновено от 15-звездна величина и са много отдалечени, обясни шефката на обсерваторията.
В интернет стотици фирми "разпродават" Вселената, без да имат координация помежду си и поне десетина души си мислят, че подарената или купена звезда е тяхната, обясняват още специалистите. Те припомнят, че единствено Международният астрономически съюз е официално упълномощен да наименува звезди, планети и други небесни тела.
За астрономите в цял свят тази година най-впечатляващото явление ще е пълното слънчево затъмнение на 21 август, което ще се наблюдава от Северна Америка.
09.01.2017, 09:53 часа
706 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha