Цигарите убиват над 2 млн. души към 2030 година

Цигарите убиват над 2 млн. души към 2030 година През следващите години значително ще нарасне броят на починалите от тютюнопушене. Това става ясно от нов доклад на Световната здравна организация, съобщава "Скай нюз". Цигарите убиват по 6 милиона души по света всяка година, но към 2030 година СЗО вярва, че ще се увеличат до 8 милиона души.
Изследването също установява, че тютюнопушенето струва на глобалната икономика по 1 трилион долара на година, тъй като тютюнопушенето засяга нивата на продуктивност и здравеопазването. Повече от 80% от смъртните случаи са в държави с нисък и среден доход, където броят на пушачите продължава да расте.
Световната здравна организация твърди, че повечето правителства са се провалили при опитите да използват евтини и ефективни инструменти, които биха могили да намалят тютюнопушенето и да спасят живот - такива като забрана на маркетинга на тютюневи изделия, увеличаване на цените на тютюневите продукти и видими предупреждения по цигарените кутии. Глобалните приходи от акцизите на цигарите са в размер на 269 милиарда долара през 2013-2014 година, поясняват от СЗО. Те са далеч от необходимите за покриването на разходите от тютюнепушенето.
Експерти в здравеопазването отбелязват, че пушенето на цигари е единствената най-голяма превантивна причина за смъртността по света. Докладът на СЗО е изготвен в сътрудничество с американския Национален институт по ракови заболявания. Според авторите правителствата могат да финансират по-мащабни медийни кампании и схеми за отказване от тютюнопушене, ако се увеличат акцизите.
10.01.2017, 10:09 часа
303 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha