Източници от МВР! Ислямисти стават германци с български шофьорски книжки

Източници от МВР! Ислямисти стават германци с български шофьорски книжки Десетки джихадисти от редовете на „Ислямска държава“ чергаруват из Западна Европа с фалшиви български шофьорски книжки, твърди "България Днес", като се позовава на вископоставени източници от МВР. От тях става ясно, че потенциалните атентатори използват крадени лични документи от българи, които след известно време легализират като немски чрез консулствата ни в Германия.
Схемата е разработена от години, изключително проста е, ефективна и поради това трудно може да се проследи, споделят криминалисти. В нея са включени както каналджии, така и организирани джебчийски групи, които тарашат главно в столицата. Членовете на „Ислямска държава“ се свързват с трафиканти, които да ги прекарат през турско-българската граница. След като преминат браздата, терористите се установят за известно време в София. Там каналджиите ги свързват за работещи за тях цигани джебчии. Поръчките към тарашите са изцяло и само за валидни шофьорски книжки. За предпочитане са документи на млади хора, които често забравят своевременно да подадат жалба до органите на реда или пък ченгетата не образуват преписки за тях.
След като джихадистите се сдобият с подходящия документ, той се фалшифицира. Използва се прост метод на заличаване на данните на оригиналната книжка. Изготвя се стикер, на който са записани фалшиво арабско име, град на местожителство, главно от Югозападна България. Стикерът се залепя прилежно отгоре и книжката е готова.
Новият български шофьор веднага стяга багажа и духва. За да се избегне рискът по ГКПП-тата, ислямистите напускат страната по отъпканите канали, смесвайки се с бежанците. Целта им е да достигнат до Германия. Там се свързват с други радикалисти и известно време пребивават в тайни квартири. В много редки случаи фалшифицирането на документите се извършва и там.
Тази възможност се избягва, първо, заради цената, второ, заради спецификата на кирилицата. След няколко месеца до година се пристъпва и към действие за легализиране. Както в редица европейски държави, така и в Германия подмяната на свидетелството за управление на МПС се осъществява по пощата.  
Документът се поставя в плик и се изпраща до българското консулство, като за обратна връзка се посочват улични пощенски кутии. Чиновниците извършват проверка в българските регистри на лицето, подало заявление за подмяна на книжката му. Ако то съществува в регистрите у нас, до два месеца му се издава немско свидетелство за управление. Често служителите пропускат да отправят запитване до българските власти и направо допускат за издаване новия документ. Той отново се праща по пощата до посочения адрес. По този начин, за по-малко от половин година, бъдещият терорист вече е с легално немско удостоверение за самоличност. Използват се именно шофьорски книжки, тъй като в Германия те са напълно достатъчни за легитимация на лицето пред властите. Другото преимущество е и фактът, че за подмяната не се изисква лично присъствие, а само плик и пощенска марка.
В последните няколко месеца следователите у нас са се натъкнали на няколко подобни случая. От консулствата в Германия и Франция са сигнализирали за мъже с арабски имена, които желаят да си подменят българските книжки. Проверка в регистрите у нас показала обаче, че подбни хора въобще не съществуват в правния мир.

Българи масово връщат свидетелства
Статистиката на КАТ показва, че годишно около 13 000 шофьори връщат своите шофьорски книжки. През изминалата 2016 година това са сторили близо 23 000 наши сънародници. Информацията бе съобщена на пресконференция от шефа на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. Връщането на български свидетелства за правоуправление на МПС е косвен признак за размерите на емиграцията на българи в чужбина.
10.01.2017, 10:44 часа
739 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha